In opdracht van sanatorium Zonnestraal vervaardigt Gerrit van der Veen een portretbuste van vakbondsleider Jan van Zutphen (1863-1958), ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. Van Zutphen, medeoprichter van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond, staat aan de wieg van het Nederlandsch Verbond van Vakvereenigingen. Hij is korte tijd gemeenteraadslid in Amsterdam voor de SDAP en is als bestuurslid betrokken bij allerlei verenigingen voor armen- en gezondheidszorg. ( Anneke van de Kieft)
Catalogus beelden AHM 1995
Bronsgietsel van een gipsen portretbuste, gemaakt in opdracht van patiënten en personeel van sanatorium 'Zonnestraal' te Hilversum. De buste werd aan Jan van Zutphen geschonken ter ere van zijn 70ste verjaardag op 7 oktober 1933. Jan van Zutphen was de initiator van het 'Koperen Stelen Fonds', waarmee het door de architect J. Duiker (1890-1935) ontworpen sanatorium gebouwd kon worden. ( Frans van Burkom)
De jaren dertig waren voor de Amsterdamse kunstenaar Gerrit van der Veen (1902-1944) een periode van artistieke rijping. Na een studie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten was hij inmiddels een gevestigd beeldhouwer, die zich naast de grote opdrachten van de overheid of andere instellingen vooral bezighield met het maken van kinderportretten, in een zoektocht naar meer intuïtieve natuurlijke vormen.
In opdracht van patiënten en personeel van sanatorium Zonnestraal te Hilversum vervaardigde Van der Veen in 1933 een portretbuste van vakbondsleider Jan van Zutphen (1863-1958). Van Zutphen was behalve medeoprichter van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB) ook initiator van het 'Koperen Stelen Fonds' (KSF), waarmee het door architect Jan Duiker (1890-1935) ontworpen sanatorium voor tuberculosepatiënten gebouwd kon worden. De buste werd aan Van Zutphen geschonken ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag op 7 oktober 1933.
Tegenwoordig bevindt de buste zich nog steeds in het hoofdgebouw van het sanatorium, dit is een bronzen nagietsel van Van der Veens oorspronkelijke beeld. Het is een van de weinige beeldhouwwerken die ons rest van zijn oeuvre, dat slechts de tien jaar tussen 1931 en 1941 omvat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte Van der Veen zich volledig op het verzet. Een gewapende overval op de ‘Weteringschans’, een gevangenis aan het Gartmanplantsoen, leidde in 1944 uiteindelijk tot zijn arrestatie en dood. ( Sarah Remmerts de Vries)