opschrift onderzijde voetstuk: Beeld gegoten door firma Paul v. Vlissingen, Dudok van Heel (...) Directeuren Kon. A'dam IJzerfabrek naar model wat gemaakt is op 't Paleis v. Volksvlijt (...) Amsterdam
schenking 2001-10-13
inv.nr. BA 4163 in depot
Bronskleurige allegorische vrouwenfiguur, de Faam voorstellend. Gevleugelde figuur met ontbloot bovenlichaam en met lauwerkrans gekroond hoofd. In linkerhand wordt lauwerkrans vastgehouden en in rechterhand brandende toorts. Met linkerbeen staand op bol die met tien vijfpuntige sterren is bezet. Rechterbeen is naar achteren gestoken. Beeld is gemonteerd op achtzijdig voetstuk van zwart steen.
Deze gevleugelde vrouwenfiguur stelt De Faam voor. Het symboliseert het vooruitgangsgeloof dat in de tweede helft van de 19de eeuw zijn kop opstak. Het is een replica van het beeld op de koepel van het paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. Destijds een baanbrekend tentoonstellingsgebouw in hypermoderne materialen ijzer en glas. ( Annemarie den Dekker)
Tentoonstellingstekst
Het beeld stelt De Faam voor, een gevleugelde vrouwenfiguur die de Vooruitgang symboliseert. Het is een replica van het kolossale beeld dat van 1864 tot 1929 op de koepel van het paleis voor Volksvlijt stond. De kopie is vervaardigd van bronskleurig gepatineerd zink. Het was een geschenk aan een der firmanten van de ijzerfabriek van Dudok van Heel en Van Vlissingen, de latere machinefabriek Werkspoor op Oostenburg. Deze firma speelde een belangrijke rol bij de leveranties van ijzeren constructieonderdelen voor het industriepaleis, waarvoor tal van Nederlandse bedrijven een bijdrage leverden.