Afgebeeld zijn vliegende duiven. Gekrast op onderzijde lichaam: LEERDAM UNICA MAC 206 LL F. Meydam/.
De kom is uitgevoerd door meester glasblazer Leendert van der Linden. De gezandstraalde decoratie is niet door Meydam ontworpen. Waarschijnlijk heeft de eigenaar die op eigen initiatief laten aanbrengen, al of niet in Leerdam. ( Annemarie den Dekker)
Catalogus glas AHM 1998
De kom is uitgevoerd door meester glasblazer Leendert van der Linden. De gezandstraalde decoratie is niet door Meydam ontworpen. Waarschijnlijk heeft de eigenaar die op eigen initiatief laten aanbrengen, al of niet in Leerdam.
De glasfabriek Leerdam werd in 1878 opgericht door C.A. Jeekel, J.J. Mijnssen en O.H.L. Nieuwenhuyzen. Het bedrijf vervaardigde in de beginperiode tafelglaswerk in verschillende stijlen en uitvoeringen. Onder het directoraat van P.M. Cochius (1912-1933) werd de productie verlegd naar goed vormgeven, in massa vervaardigd en betaalbaar glaswerk. Hierbij streefde Cochius samenwerking na tussen kunstenaar en industrieel. Hij nodigde idealistische kunstenaars en architecten uit als K.P.C. de Bazel, H.P. Berlage en C. de Lorm om ontwerpen te leveren. Van industriële vervaardiging op grote schaal was vanwege de hoge productiekosten nauwelijks sprake, maar de Glasfabriek Leerdam schreef met het initiatief wel designgeschiedenis. Naast de fabricage van serviezen zette de glasfabriek ook een kunstafdeling op, waarvan A.D. Copier sinds 1927 esthetisch adviseur was.
Sinds 1924 vervaardigde hij Unica-glas, het slechts eenmaal uitgevoerde ontwerp, dat tot stand kwam door nauwe samenwerking tussen ontwerper en glasblazer. Elk uitgevoerd model werd voorzien van een ingekrast jaarletter, een nummer en een signatuur. Vanaf 1926 ontwierp Copier ook glaswerk in series. Floris Meydam was vanaf 1935 aan de fabriek verbonden en ontwierp zowel gebruiksglas als Unica-glas. Bij het 75-jarig bestaan in 1953 kreeg de fabriek het predikaat Koninklijk toegekend en werd de handelsnaam 'Royal Leerdam' ingevoerd. ( Bert Vreeken)