tekst voorzijde: AAN/ BURGEMEESTER/ MR. W.F. VAN LEEUWEN/ DE WETHOUDERS EN/ SECRETARIS VAN/ AMSTERDAM/ 15-JAN-1910
tekst voorzijde: 1901-1910
tekst achterzijde: WETHOUDERS/ TH.F.A. DELPRAT/ MR. S. DEVRIES CSN/ DR. N.M. JOSEPHUS JITTA/ MR. Z. VAN DEN BERGH/ GEMEENTESECRETARIS/ MR. J.A. BAËZA
signatuur achterzijde: ROZENBURG/ 1/ JWR/ DEN HAAG: Naam Rozenburg met daaronder een ooievaartje geflankeerd door links een vorkje en rechts initialen JWR. Daaronder de naam van de stad Den Haag.
tekst bedrukt etiket op achterzijde lijst: H. Pander & Zonen/ Meubelfabriek/ - Hollandia -/ Den Haag - Amsterdam
nummer achterzijde lijst: P 1 1 8 4
Een tegeltableau is een vlak, bestaande uit meerdere aardewerken tegels, die door een schildering één voorstelling vormen. Tegeltableaus werden vanaf de zeventiende eeuw populair, omdat ze zowel decoratief als functioneel waren. Ze boden uitkomst tegen vocht, waar huisjes langs grachten en kanalen nogal eens last van hadden, en waren gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast zorgden de uit Italië afkomstige vormen, kleuren en motieven voor een vrolijke aanblik rond de haard of in de gang. In de periode van de Jugendstil (ca. 1900) leefde de aandacht voor tegeltableaus opnieuw op. Families en bedrijven die het zich konden veroorloven, lieten wanden, gevels en portieken versieren met tegeltableaus in Art Nouveau stijl. Ook voor jubilea en andere feestelijke gelegenheden werden soms tegeltableaus vervaardigd. Deze plaquette is in 1910 geschonken aan W.F. van Leeuwen (1860-1930), burgemeester van Amsterdam. ( Sarah Remmerts de Vries)