Empire japon van wit katoen met reliëf borduurwerk van grof garen. Vierkante hals met koordje door tunnel, die op de rug gestrikt kan worden. Korte pofmouwen en een hoge taille. De mouwen zijn typerend voor deze periode in Nederland: de mouw is groot en lijzig. Onderaan de rok een brede geborduurde rand met een bloem- en bladmotief (witwerk). De japon is eerst in elkaar gezet, waarna de borduursels met de hand zijn geborduurd.
Rijgsluiting middenachter met aan weerzijden zes gefestonneerde gaatjes en een getwijnd koordje. De vetersluiting is aan de binnenzijde verstevigd met een linnen voering. Bij de taille sluitend met twee metalen haken en ogen.
Een bijzondere en zeldzame japon, doordat dit soort japonnen verknipt of vermaakt werden terwijl aan deze japon niets gewijzigd is. Zeer waarschijnlijk was dit een dagjapon aangezien er stevig katoen is gebruikt en geen onderjurk omdat de sierrand te hoog is.
Onderzoek naar en fotografie van de 18e- en 19e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds, het Netty van Doorn Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds