meesterteken? bovenzijde voet onder schacht: NDI: meesterteken met letters N D I in gelobd veld
: bron: Voet 1912, nr. 510- toegeschreven aan Nicolaas de Jager; Citroen 1975, nr. 701; De Lorm 2001, p. 499-500/meesterteken NDI toegeschreven aan Nicolaas van Diemen (ca.1712 [1752] -voor 1789)
stadskeur voet, rechtsonder cartouche Christusmonogram: stadskeur amsterdam met stadswapen Amsterdam
gehalteteken voet, rechtsonder cartouche Christusmonogram: Hollandse leeuw
jaarletter voet, rechtsonder cartouche Christusmonogram: jaarletter G
: jaarletter G=1766
meesterteken? voet, rechtsonder cartouche Christusmonogram: NDI: meesterteken met letters N D I in gelobd veld
: meesterteken NDI toegeschreven aan Nicolaas van Diemen
opschrift voet: I.H.S./: Christusmonogram: I.H.S.
opschrift voet: I.S./: Christusmonogram: I.S.
opschrift voet: MAR/: Mariamonogram: MAR als spiegelmonogram
opschrift vetvangers KA 12834.1/2: JDW/: JDW
aankoop 1965-06-25
inv.nr. KA 12834.2 in depot
Twee driezijdige kandelaars, gedeeltelijk geruwd. Hoge voet, opgebouwd uit asymmetrische schuimmotieven en C-voluten, de onderzijde uitlopend in drie poten. Zijden voet met drie cartouches waarin respectievelijk het Christusmonogram: I.H.S./ met kruis en nagels, het Christusmonogram: I.S./ en in spiegelmonogram het Mariamonogram: MAR/. Stam met getordeerde C- en S-voluten, het midden met rocaillevormige nodus. Ronde kaarsenhouder met geschulpte rand. Vlakke vetvanger met kaarsenpin. Op vetvangers is gegraveerd: JDW/.
Herkomst
Parochiekerk van de H. Pancratius, Sloten; kunsthandel Premsela & Hamburger, Amsterdam, 1965
Deze kandelaars zijn een sculpturale variant op het standaardmodel kerkkandelaar zoals dat sedert de zeventiende eeuw gebruikelijk was (cat.nrs. KA 16766, KB 1708). De verschillende onderdelen waaruit een dergelijk type kandelaar is opgebouwd zijn hier als zodanig nauwelijks meer herkenbaar. De maker heeft het object opgevat als één asymmetrische compositie, opgebouwd uit C-voluten, rotsvormen en schuimmotieven. Ook de medaillons in de grillig gevormde voetstukken zijn in de rococo-stijl uitgevoerd.
Nicolaas van Diemen heeft met deze knoestig ogende kandelaars zeer oorspronkelijk zilverwerk geleverd. In 1760 vervaardigde hij in eenzelfde forse stijl een kerklezenaar voor de parochiekerk van de H. Catharina (De Lorm 2001~2, p. 135-136 nr. 75). ( Bert Vreeken)