Tableau met quasi-traditionele omlijsting van blauwe Marokkaanse tegels waarin de Andreaskruisen uit het wapen van Amsterdam zijn verwerkt. Binnen een tweede computerachtige kader, links en rechts: de Amsterdamse vlag met (Marokkaanse) sterren en twee klimmende Nederlandse leeuwen. Tussen de vlaggen centraal het portret van Willem van Oranje naar Adriaen Thomasz. Key, omgeven door verscheidene personen, waaronder prominent twee kickboksers.
Eigentijds werk in vernieuwde Schuttersgalerij
Sinds de heropening van de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum zien de wanden er iets anders uit: niet langer hangen er uitsluitend 17de-eeuwse groepsportretten maar ook veel recentere. Zo staat de passant opeens oog in oog met een enorm tegeltableau waarop een tweetal kickboksers een prominente plaats innemen. Lezers in Oud-West kennen het misschien nog uit de Nicolaas Beetsstraat, waar het is 2007 stond opgesteld in het kader van het kunstfestival Liefde in de stad.
Het tafereel zit vol met knipogen naar zowel oud als nieuw. Zo flankeren de uitdagend kijkende jongemannen een portret van de ‘Vader des Vaderlands’ Willem van Oranje, terwijl links en rechts het stadswapen van Amsterdam is te zien. De woorden ‘Vastberaden, heldhaftig, barmhartig’ zijn ontleend aan het devies bij dat wapen maar de regel eronder in pseudo-Arabisch schrift is een reactie op een roemruchte uitspraak van de toenmalige wethouder Rob Oudkerk. Er staat: ‘Maar het zijn wel onze xxxmarokkanen!’ En in de hoeken van het kunstwerk leest men een quasi-tegeltjeswijsheid: ‘Oud West, Thuis Best’.
Met deze mengeling van symbolen en teksten uit verschillende tijden en culturen verwijst kunstenaar Arno Coenen naar de veranderingen in onze maatschappij. Het is dan wel een tegeltableau, vakkundig geproduceerd door Norman Trapman, maar de inhoud is allesbehalve Oud-Hollands. Zo blijkt bij nadere beschouwing de stedelijke vlag voor de gelegenheid te zijn uitgebreid met Marokkaanse sterren en kan men in de oosterse decoratie bovenin ook nog de trotse tekst ‘here 2 stay’ lezen. Hoe men er ook over mag denken, dit kunstwerk nodigt uit om de multiculturele samenleving te zien als een verrijking van het leven in de stad.
Coenen fotografeerde de sporters en hun entourage in sportschool Uchi-Komi in Oud-West. In zijn eigen woorden: ‘In deze sportschool integreert men als een gek, dat vind ik liefde in de stad’. Het tegeltableau werd na het festival in 2007 aangekocht door het Rijksmuseum maar heeft nu een vaste standplaats gekregen in de Schuttersgalerij. ( Norbert Middelkoop)
Amsterdam Museum, bruikleen Rijksmuseum Amsterdam, schenking van de Stichting Paradiso en de Stichting Kunst en Openbare Ruimte / gift of the Stichting Paradiso and the Stichting Kunst en Openbare Ruimte