opschrift kelk: JG et. GF/ T/: in cartouche
: niet geïdentificeerd/in gecalligrafeerd lopend schrift
pontilmerk onderzijde voet
: weggeslepen
etiket op pontilmerk: 34
: in zwarte cijfers op rond wit etiket
monogram kelk: NK/: in cartouche in gecalligrafeerde kapitalen
: Nicolaas Konauw
monogram kelk: GT/: in cartouche in gecalligrafeerde kapitalen
: mr Guillaume Titsingh
monogram kelk: JA/: in cartouche in gecalligrafeerde kapitalen
: Jan Alstorphius
monogram kelk: HD/: in cartouche
: Hendrik Deneys
monogram kelk: NB/: in cartouche
: mr Nicolaas Bondt
oud stadsbezit 1872
inv.nr. KA 5451.1 in depot
Helder kleurloos glas. Conische voet. Balusterstam met twee schijven. Conische kelk. Op kelk vijf, onderling door bloemslingers met elkaar verbonden, rococo cartouches waarin monogrammen van de regenten van het Nieuwe Werkhuis in 1782. In het middelste cartouche het monogram: JA/, waaronder een kleiner cartouche met de letters: JG et. GF/ T/. Aan weerszijden de monogrammen: NK/ GT/ HD/ NB/. Conisch deksel met schijf en knop. Op deksel, deels ingezwarte, bloem- en bladranken. Vergulde banden langs bovenzijde kelk en op deksel, alsmede vergulding op bovenste dekselknop. Voet, stam, basis kelk en deksel gefacetteerd. Gepolijste details.
Op de kelk vijf medaillons met monogrammen van de regenten van het Nieuwe Werkhuis in 1782. In het middelste medaillon het monogram: JA/, waaronder een kleiner medaillon met de letters: JG et. GF/ T/. Aan weerszijden de monogrammen: NK/ GT/ HD/ NB/.
Het glas draagt de vijf monogrammen van de regenten van het Nieuwe Werkhuis die in 1782 (het jaar der voltooiing van de nieuwe strafinrichting in de huidige Roeterstraat) in functie waren. Het monogram van de zesde regent mr Nicolaas Tersmitten ontbreekt. Mogelijk heeft hij het glas van zijn mederegenten ten geschenke gekregen, als blijk van waardering voor zijn bemoeienis met de bouw van het Nieuwe Werkhuis. ( Annemarie den Dekker)
Catalogus glas AHM 1998
Het glas draagt de vijf monogrammen van de regenten van het Nieuwe Werkhuis die in 1782 (het jaar der voltooiing van de nieuwe strafinrichting in de huidige Roeterstraat) in functie waren: JA: Jan Alstorphius (1689-1796; regent 1767-1796), NK: Nicolaas Konauw (1724/25-1782; regent 1759-1782), GT: mr Guillaume Tistingh (1733-1805; regent 1760-1801), HD: Hendrik Deneys (1718-1788; regent 1772-1788), NB: mr Nicolaas Bondt (ca 1732-1792; regent 1775-1792). Het monogram van de zesde regent mr Nicolaas Tersmitten ontbreekt. Mogelijk heeft hij het glas van zijn mederegenten ten geschenke gekregen, als blijk van waardering voor zijn bemoeienis met de bouw van het Nieuwe Werkhuis. Het opschrift: JG et. GF/ T/ is niet geïdentificeerd. Het Rijksmuseum te Amsterdam bezit een soortgelijke bokaal van de hand van Schneider, wiens stijl wordt gekenmerkt door cartouches die enigszins op de vleugels van een vleermuis lijken. Vijf van de zes op dit glas aangebrachte monogrammen komen overeen met die op de bokaal in het Amsterdams Historisch Museum. Het zesde naamcijfer, NtS, verwijst vrijwel zeker naar mr Nicolaas Tersmitten. Hierdoor - en door de afbeelding van een wevende man en een spinnende vrouw - kan de bokaal in het Rijksmuseum in verband worden gebracht met het bestuur van het Nieuwe Werkhuis in Amsterdam (Ritsema van Eck 1995, p. 376 afb., p. 377 nr 458 afb.). ( Bert Vreeken)
Tentoonstellingstekst
Radgravure door de Silezische glasgraveur Christian Gottfried Schneider (1710-1773) met de monogrammen van de regenten van het Nieuwe Werkhuis.