opschrift op kelk: T.' GROEYEN. EN BLOEYEN. VAN IONICA./: de punten te lezen als dubbele streepjes, punten op Y en I
opschrift op kelk: IONICA/: op gevel van het huis
pontilmerk binnenzijde deksel/onderzijde voet
legaat 1970-09-22
inv.nr. KA 16292.1 in depot
Helder kleurloos glas. Licht conische voet met geschulpte rand. Basisknoop. Balusterstam met twee knopen. Conische kelk met afgeronde basis. Op kelk de buitenplaats Ionica met inrijhek, bijgebouw en tuinen. Boven voordeur de naam: IONICA/. Op andere zijde een gekroond rococo cartouche waarin een weggeslepen alliantiewapen. Hierboven een tekstlint met het opschrift: T.' GROEYEN. EN BLOEYEN. VAN IONICA./. Gewelfd deksel met samengestelde, puntige knop. Rondom deksel druivenranken. Voet, stam, basis kelk, deksel en knop in facetten en olijven geslepen. Gepolijste details.
Afgebeeld is de buitenplaats Ionica met hek, bijgebouw en tuinen. Boven voordeur de naam: IONICA/. Op andere zijde een gekroond medaillon met daarin een weggeslepen alliantiewapen. Hierboven een tekstlint met het opschrift: T.' GROEYEN. EN BLOEYEN. VAN IONICA./.
De buitenplaats Ionica lag aan de Amstel, iets ten zuiden van de Kalfjeslaan. De aanleiding voor de vervaardiging van het glas is niet bekend. Waarschijnlijk is het besteld door Matthijs Herft (1709-1785), een Amsterdamse koopman die Ionica van 1755 tot 1785 in bezit had. ( Annemarie den Dekker)
Catalogus glas AHM 1998
De buitenplaats Ionica lag aan de Amstel, iets ten zuiden van de Kalfjeslaan. De aanleiding voor de vervaardiging van het glas is niet bekend. Waarschijnlijk is het besteld door Matthijs Herft (1709-1785), een Amsterdamse koopman die Ionica van 1755 tot 1785 in bezit had. Zijn wapens en dat van zijn echtgenote kunnen oorspronkelijk het, thans lege, cartouche hebben gesierd. Wellicht heeft een latere eigenaar van het huis, mogelijk mr Quirijn Willem van Hoorn (1730-1797), de eigendomstekenen van Herfst laten wegslijpen (Elias 1903-1905, p. 333 nr 107aa). In 1824 is Ionica afgebroken. Op grond van stilistische vergelijkingen met andere glazen is een toeschrijving aan de Amsterdamse glasgraveur Jacob Sang aannemelijk. Ook de vorm van glas en deksel, alsmede het type slijpsel waren in de jaren zestig en zeventig van de achttiende eeuw bij Sang favoriet. ( Bert Vreeken)
Tentoonstellingstekst
Radgravure door Jacob Sang met de buitenplaats Ionica aan de Amstel.