Ontwerpster en kunstenares Fong Leng (1937) geldt als ‘la grande dame’ van de Nederlandse mode. Met eigenzinnige creaties en wervelende modeshows verwierf zij in de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw grote bekendheid. Haar uitbundige stijl kenmerkte zich door het combineren van verschillende materialen en het toepassen van handwerktechnieken. Studio Fong Leng, haar boetiek in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, werd zeer geliefd onder de Nederlandse high society. Mathilde Willink, echtgenote van schilder Carel Willink, liep bijvoorbeeld graag in Fong Lengs opvallende creaties. Tegenwoordig is Fong Leng vooral actief op het gebied van beeldende kunst en interieurdesign. ( Sarah en Dekker Remmerts de Vries, Annemarie den)
Deze ruimvallende transparante japon van voile is één van de wat minder extravagante creaties van Fong Leng uit de collectie van het Amsterdam Museum. Het kenmerkende heldere kleurgebruik in haar werk is terug te vinden in de paarse onderrok die subtiel zichtbaar wordt als je loopt. De ruches die op de schouders zijn aangebracht zijn in variaties terug te vinden op andere japonnen van haar hand. Niet alle ontwerpen waren even extreem. Zo ontwierp Fong Leng ook confectie, bedrijfskleding, sportkleding voor Adidas en een serie succesvolle jeanskleding voor Levi's. "Je kunt de commercie niet links laten liggen", zei ze ooit. Zaken aanpakken en hard werken is ze nooit uit de weg gegaan, dat heeft ze van huis uit meegekregen.
Voor de Chinees-Nederlandse Fong Leng (wat zonnebloem betekent) zich in Amsterdam vestigde, groeide zij als kind op in het Rotterdamse havengebied Katendrecht tussen cafés, bordelen en Chinese eethuizen. Het was er kleurrijk, er werd hard gewerkt en het ging er ruw aan toe. Na een foto-opleiding in Rotterdam, vestigde zij zich in Amsterdam. ( Annemarie den Dekker)