label binnenkant, onderaan linker zijnaad: STUDIO FONG LENG
amsterdam - holland
dry clean only
r
label binnenkant onder aan linker zijnaad aan label Fong Leng: 100%
polyester: en diverste was voorschriften
label binnenkant onder aan linker zijnaad aan label Fong Leng: 40
Ontwerpster en kunstenares Fong Leng (1937) geldt als ‘la grande dame’ van de Nederlandse mode. Met eigenzinnige creaties en wervelende modeshows verwierf zij in de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw grote bekendheid. Haar uitbundige stijl kenmerkte zich door het combineren van verschillende materialen en het toepassen van handwerktechnieken. Studio Fong Leng, haar boetiek in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, werd zeer geliefd onder de Nederlandse high society. Mathilde Willink, echtgenote van schilder Carel Willink, liep bijvoorbeeld graag in Fong Lengs opvallende creaties. Tegenwoordig is Fong Leng vooral actief op het gebied van beeldende kunst en interieurdesign. ( Sarah en Dekker Remmerts de Vries, Annemarie den)
Dit zalmroze tweedelige ensemble is gelijktijdig met een aantal andere stukken aangekocht uit de collectie van visagist en verzamelaar/ handelaar van vintage-kleding Ferry van der Nat. De aankopen zijn onderdeel van een gezamenlijke verwerving van ontwerpen van Fong Leng door het Centraal Museum Utrecht en het Amsterdam Museum. Met deze aankoop is het werk van Fong Leng in brede zin vertegenwoordigd in de collectie Nederland.
In 1971 opende studio Fong Leng in de P.C. Hooftstraat. Volgens Fong Leng een unieke tijd, een periode vol creativiteit. Stylist en vriend Frans Ankoné, die met Fong Leng werkte, beaamt dat. Amsterdam was een bruisende en vrije stad waar creatieven naar toe kwamen. Andere hippe winkels - boetieks - waren van Puck & Hans, Sophie van Kleef en Rokin 64. Frans Molenaar zat in de Van Baerlestraat en Frank Govers aan de gracht. Ankoné geeft aan dat Fong Leng belangrijk is geweest voor de Nederlandse mode. Vóór haar had je couturiers als Max Heymans, Dick Holthaus en Edgar Vos. Wat Fong Leng maakte had niets met couture te maken in de klassieke zin van het woord. Ze maakte geen mantelpakjes, alleen maar indrukwekkende creaties. ( Annemarie den Dekker)