Ontwerpster en kunstenares Fong Leng (1937) geldt als ‘la grande dame’ van de Nederlandse mode. Met eigenzinnige creaties en wervelende modeshows verwierf zij in de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw grote bekendheid. Haar uitbundige stijl kenmerkte zich door het combineren van verschillende materialen en het toepassen van handwerktechnieken. Studio Fong Leng, haar boetiek in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, werd zeer geliefd onder de Nederlandse high society. Mathilde Willink, echtgenote van schilder Carel Willink, liep bijvoorbeeld graag in Fong Lengs opvallende creaties. Tegenwoordig is Fong Leng vooral actief op het gebied van beeldende kunst en interieurdesign. ( Sarah en Dekker Remmerts de Vries, Annemarie den)
Hoewel minder spectaculair dan de mantels van bewerkt leer met applicaties is deze felrode soepel vallende japon toch spectaculair en opvallend te noemen. De geplisseerde stof ‘danst’ bij het dragen om het lichaam. Wie de japon in de hoogtijdagen van Studio Fong Leng heeft gekocht en heeft gedragen is onbekend. Naar alle waarschijnlijkheid een vrouw die niet bang was om op te vallen en die voldoende geld had (gespaard) om zich een dergelijke creatie te veroorloven.
Liefhebbers kochten de ontwerpen in Studio Fong in de P.C. Hooftstraat. Begin jaren '70 was dat nog een ‘gewone’ straat met een slagerij, een
broodjeszaak en een boekhandel. Fong Leng had een voormalige hoedenwinkel laten verbouwen tot een moderne winkel met een interieur van glas en scheepsmateriaal. Het was meteen een sensatie. Er was een souterrain, een begane grond en op de eerste verdieping hingen de duurste en belangrijkste stukken. Kleding zoals deze rode japon was prijzig, maar niet zo kostbaar als couture; het was dure prêtà- porter. Er werden ook betaalbare ontwerpen verkocht, zoals geplisseerde chiffon blouses en rokken. Op zaterdag was Fong Leng zelf aanwezig, trok champagne open en maakte er een feestje van met klanten en modeliefhebbers. ( Annemarie den Dekker)