Street art-collectief Kamp Seedorf maakte dit schilderij naar een iconische foto van Frank Rijkaard en E-junior Patrick Kluivert uit 1985.Tien jaar later speelden zij onder meer samen in de finale van de Champions League. Kamp Seedorf vrolijkt straten in Amsterdam en Almere op met geschilderde afbeeldingen van voetballers, hiphoppers en volkszangers. Ze schilderen de afbeeldingen thuis op papier en plakken ze op muren en bruggen. Voor een tentoonstelling in Go Gallery aan de Prinsengracht maakte Kamp Seedorf volgens hetzelfde procedé een aantal schilderijen met dezelfde voorstellingen als die ze eerder in de openbare ruimte hadden geplakt. ( Annemarie de Wildt)
Een voetballer uit het eerste van Ajax poseert met een jongetje uit de jeugdopleiding. Dat gebeurt nog steeds elke twee weken, voor elke thuiswedstrijd. Het jongetje fungeert als mascotte en hij mag voor de wedstrijd, op het speelveld, de bal zo vaak mogelijk hooghouden zonder dat de bal de grond raakt. Aan het eind van het seizoen wint de pupil die dat het vaakst kon het klassement. Halverwege de jaren ’80 staat er zo’n talentje van een jaar of 10 naast Frank Rijkaard in De Meer. Rijkaard nog in zijn trainingsjasje, het jongetje in vol tenue, allebei hebben ze hun rechtervoet losjes op de bal. Het is niet zomaar een jongetje, blijkt achteraf.
Op 24 mei 1995 werd in Wenen de finale van de Champions League tussen Ajax en AC Milan gespeeld, de op één na laatste officiële wedstrijd van Rijkaard. Ajax won met 1-0 door een doelpunt van het talentje van toen, de inmiddels 18-jarige Patrick Kluivert. Rijkaard speelde hem aan, waarna Kluivert met de punt van zijn teen de bal het net in werkte. De foto van toen heeft iconische waarde. Kamp Seedorf onderkende dat en plaatste het beeld op een pilaar van een spoorviaduct, niet ver van de ArenA.
Kamp Seedorf is een street art collectief uit Almere, dat sinds enkele jaren de straten van Amsterdam en Almere voorziet van met de hand geschilderde afbeeldingen van voetballers, hiphoppers en volkszangers, waaronder Stanley Menzo, Clarence Seedorf en Andre Hazes. In een interview met magazine Hiphopinjesmoel vertelt één van de leden: “We houden vooral van excentrieke figuren en gekke, moeilijke shirts enzo". Clarence Seedorf was de inspiratie voor de naam van het collectief. Hij komt ook uit Almere en is “door iedereen uitgekotst, maar toch heel dope". De leden van het collectief willen graag anoniem blijven. Wildplakken is nu eenmaal illegaal, hoewel het door de manier van werken heel wat sneller gaat dan ‘traditionele’ graffiti en de pakkans daardoor kleiner is.
Elk werk is uniek en ontstaat collectief. Ze komen ‘s avonds bij elkaar, bier en hiphop erbij en schilderen maar. In één avond schilderen ze de portretten en knippen ze uit. “Anderen kijken naar de televisie of gaan naar één of ander moeilijk museum. Wij vinden dit tof om te doen.” Maar nu is Kamp Seedorf toch in een museumcollectie terecht gekomen. Met de groepsexpo Beyond the Streets, georganiseerd door Amsterdam Street Art (ASA) in GoGallery is Kamp Seedorf voor het eerst een galerie ingegaan.
Met grijze of witgele verf op canvas hebben ze de betonstructuur geïmiteerd, waardoor het beeld zijn straatkunst-uitstraling behoudt. Daarop zijn de uitgeknipte, met de hand geschilderde papieren geplakt. Het Amsterdam Museum heeft het schilderij met Kluivert en Rijkaard gekocht. We hebben het nog even nagevraagd bij Kamp Seedorf; ze vinden het Amsterdam Museum geen moeilijk museum, maar juist een bron van inspiratie.
De voetbalhelden van Kamp Seedorf zijn inmiddels ook fashion geworden. Het collectief werkt samen met FootballCulture, "a fashionlabel with a footballsupporters mentality". Daar is de vertaling door Kamp Seedorf van de iconische foto van Kluivert en Rijkaard te koop als T-shirt. ( Tom van der Molen)