etiket op de rug rechts van de rits: FRANK GOVERS
Amsterdam
: zwart met witte letters en kader
schenking 2017-07-11
inv.nr. 3747.1 in depot
Avondjurk van rode changeant zijde met een onderrok van zwarte tule. Boothals met horizontaal doorgestikte band verstevigd met fiberfill. Langs de hals een brede geplisseerde strook zijde. Getailleerd lijfje met aan de voor- en achterzijde figuurnaden. Lange pofmouwen met onderaan een gladde band met strik, waaronder een geplooide strook zijde. Wijde lange rok die met dubbele plooien aan het lijfje is vastgezet. Zwarte tule onderrok, onderaan afgezet met een geplisseerde strook zijde. De onderrok is langer dan de bovenrok. Sluiting middenachter met blinde kunststof rits. Bij de schouders twee ophanglussen.
Deze avondjapon komt uit het bezit van oud-kinderrechter Anita Leeser-Gassan (geb. 1935). Zij was getrouwd met Ajax-voetballer en modeondernemer Rolf Leeser (geb. 1929). Samen kregen zij twee zonen, diamantairs Benno (geb. 1955) en Guy Leeser (geb. 1959). Beide zoons trouwden in de jaren zeventig. Op de bruiloft van Benno in het Muiderslot droeg Anita deze rode avondjapon met ceintuur van modeontwerper Frank Govers (1932-1997). Het echtpaar had een persoonlijke band met Govers, want Rolf Leeser organiseerde verschillende modeshows waaraan Frank Govers meewerkte. Anita heeft Govers voor de japon in natura betaald, door hem juridische bijstand te verlenen. Benno is later nog een tweede keer in het huwelijk gestapt. ( Sarah Remmerts de Vries)
Frank Govers (1932-1997) begon zijn loopbaan in 1949 als etaleur bij een modezaak in Den Bosch. Zes jaar later was hij als zodanig werkzaam bij modehuis Kraus en Vogelenzang in de Kalverstraat in Amsterdam. Met kleermaker Jan Kamphuis opende Govers in 1959 een couturehuis. In 1974 opende Govers zijn eigen couturehuis aan de Keizersgracht. Typerend voor het werk van Govers zijn de flamboyante, theatrale en overdadig gedecoreerde creaties. Govers streefde naar een blijvende waarde in zijn ontwerpen, de waarde die hij bewonderde in het tijdloze werk van voorgangers als Balenciaga en Dior. Door zijn optreden in tv-commercials voor het wasmiddel Robijn werd Govers bij een groter publiek bekend. Met de show Power of Style in de Beurs van Berlage, nam Govers in 1995 afscheid van de modewereld. De laatste jaren van zijn leven ontwierp hij alleen nog voor een kleine vaste klantenkring. ( Annemarie den Dekker)
Amsterdam Museum
Onderzoek naar en fotografie van de 20e en 21e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.