Incl. in 2019 bijgemaakte replica van onderrok (KA 6864.2).
Galajapon van naturelkleurige atlaszijde, bestaande uit een openvallend overkleed en een driehoekig borststuk, de rok ontbreekt. Zogenaamde Robe à la française, dat wil zeggen een losvallende dubbele platte rugplooi, vastgezet in de hals, eindigend in een sleepje. Het lijfje wordt ingesnoerd door middel van een ingenaaid keurslijfje van linnen, vetersluiting middenachter. Het aan het overkleed vastgenaaide borststuk eindigt in een punt onder de taille, sluiting middenvoor door middel van haak en ogen. Het openvallende rokgedeelte is versiertd met een brede geborduurde strook, omboord met een baan lila satijn waarop applicaties zijn aangebracht. Halflange, strakke mouwen eindigend in een gerimpelde dubbele manchet.
Origin
Lange tijd is aangenomen dat deze japon uit het legaat van mevrouw S.L.G. Willet-Holthuysen (1895) afkomstig is. In de boedelinventaris is echter een dergelijke japon niet omschreven.
Keywords
182199
Publication Rijk gekleed 2005
Ook in Nederland wordt de galajapon, de grande parure, zoals deze achttiende-eeuwse Franse hofkleding wordt genoemd, gedragen. Bij zeer bijzondere gelegenheden bestelden Nederlandse dames hun japonnen rechtstreeks in Parijs. De grande parure bestaat uit een ingesnoerd lijfje - dat zorgt voor een rechte houding, smalle taille en fraai decolleté - met aan weerszijden vanuit de taille twee verbredingen in de rok, steunend op paniers. Kanten stroken langs hals, decolleté en mouwen maken het geheel af. Deze galakleding was niet bestemd voor het dagelijkse leven. Dan werd een halve of kleine parure gedragen die minder breed is. In huis werd ook wel een jak en rok gedragen. De overjapon is in buitengewoon goede staat. De kleuren van het borduursel zijn helder en fris gebleven en het model van de japon is in oorspronkelijke staat gehandhaafd. Rok en overjapon waren doorgaans van dezelfde stof. De originele rok ontbreekt. In de collectie van Musée Les Arts Décoratifs in Parijs bevindt zich een complete galajapon met een zelfde model en vergelijkbare decoratie. Decoratiepatronen zijn zelden uniek. Zelfde versieringen zijn op verschillende japonnen toegepast. De patronen zijn op zijde geborduurd en de bewerkte stof is vervolgens door heel Europa verspreid. Of de japon uit het Amsterdams Historisch Museum in Frankrijk is gekocht of dat deze in Nederland naar Frans voorbeeld is geborduurd, is onbekend. Ook over de herkomst is veel onduidelijk. Lange tijd is aangenomen dat deze japon uit het legaat van mevrouw S.L.G. Willet-Holthuysen (1895) afkomstig is. In de boedelinventaris is echter een dergelijke japon niet omschreven.
Amsterdam Museum
Onderzoek naar en fotografie van de 18e- en 19e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds, het Netty van Doorn Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds