Mantel van goudleer in incrustatietechniek. In het goudleer zijn stukken gekleurd leer aangebracht. Asymmetrische revers, met een kraag die omhoog gezet kan worden. Sluiting met overslag, sluiting linksvoor met twee knopen. De mantel is met roze brokaat stof gevoerd.
De mantel werd gedragen door Mathilde Willink (1938-1977), echtgenote van de schilder Carel Willink.
Origin
Carel en Mathilde Willink; aankoop veiling Amsterdam, Sotheby Mak van Waay, 1979-03-19, nr. 21.
Ontwerpster en kunstenares Fong Leng (1937) geldt als ‘la grande dame’ van de Nederlandse mode. Met eigenzinnige creaties en wervelende modeshows verwierf zij in de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw grote bekendheid. Haar uitbundige stijl kenmerkte zich door het combineren van verschillende materialen en het toepassen van handwerktechnieken. Studio Fong Leng, haar boetiek in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, werd zeer geliefd onder de Nederlandse high society. Mathilde Willink, echtgenote van schilder Carel Willink, liep bijvoorbeeld graag in Fong Lengs opvallende creaties. Tegenwoordig is Fong Leng vooral actief op het gebied van beeldende kunst en interieurdesign. ( Sarah en Dekker Remmerts de Vries, Annemarie den)
Goudkleurige stoffen zijn –naast plissés en applicaties– kenmerkend in het werk van Fong Leng. Ze is dol op glimmend leer en goudleer is een van haar favoriete materialen. In deze mantel van goudleer met asymmetrische revers zijn stukken gekleurd leer aangebracht. De binnenkant is met evenveel zorg afgewerkt als de buitenkant. Fong Leng zelf spreekt niet over mantels of jurken, maar noemt het creaties of kunstwerken. De kostbaarste monumentale stukken waren zeerarbeidsintensief om te maken en kregen allemaal namen zoals Phoenix, Chinese zee, Tuschinsky en Rups. Deze mantel heet Byzanthium en is afkomstig uit de garderobe van Mathilde Willink (1938-1977).
Fong Leng werkte niet alleen aan haar creaties en ontwerpen. In haar atelier aan de Haarlemmer Houttuinen werkte ze met tien tot twintig mensen. Ontwerper Berry Brun (1944-1997) was tot 1984 haar rechterhand in het bedrijf. Er werden lange dagen gemaakt. Wie moe was, ging even slapen in een speciaal daarvoor ingerichte kamer met banken en grote tapijten. Wie zin had in eten, kon iets pakken uit de grote pan die altijd op het vuur stond. Naast de 'kunstwerken' zoals deze mantel, werd er in Studio Fong Leng luxe confectie verkocht. ( Annemarie den Dekker)