opschrift op kelk: VEREEND GEZELSCHAP, DAT, HET KOOPGEWOEL ONTWEKEN,/ AAN D'YKANT U VERMAAKT, EN VAN UW ZORGEN RUST!/ MYN KLAAR KRISTAL ZY VAN UW VRIENDSCHAP T KLAARE TEEKEN/ BRENG MY ELKANDER TOE ALS GE TE SAAM' VERLUST./ MAAR SCHOON IK BREEKEN MOGT, LAAT NOOIT UW VRIENDSCHAP BREEKEN/.: in tekstlint, in groot- en kleinkapitalen, punten op Y, tekens op U.
merkteken op rand voet: V: in gekroond schild
aankoop 1997-10-29
inv.nr. KA 19821.1/2
Helder kleurloos glas. Gewelfde zilveren voet met gedreven rococo motieven en het gekroonde stadswapen van Amsterdam. Balusterstam met luchtbel. Klokvormige kelk met gefacetteerde basis en geslepen rand. Op kelk een rococo cartouche waarin de Nieuwe Stadsherberg in het IJ, gezien vanuit het noordoosten. Op de achtergrond de Haringspakkerstoren. Op andere zijde een tekstlint met het opschrift: VEREEND GEZELSCHAP, DAT, HET KOOPGEWOEL ONTWEKEN,/ AAN D' YKANT U VERMAAKT, EN VAN UW ZORGEN RUST !/ MYN KLAAR KRISTAL ZY VAN UW VRIENDSCHAP T KLAARE TEEKEN/ BRENG MY ELKANDER TOE ALS GE U TE SAAM' VERLUST./ MAAR SCHOON IK BREEKEN MOGT, LAAT NOOIT UW VRIENDSCHAP BREEKEN/. Gewelfd deksel met samengestelde, puntige knop. Stam, basis en rand kelk, deksel en knop gefacetteerd.
De versregels gaan terug op een gedicht van Lucas Pater (1707-1781), met de aanhef: 'Op eenen bokaal, ter eer van de Vriedschap', alsmede het jaartal 1769 (Poëzy 1774, p. 456). Van de vele prenten die er in de achttiende eeuw van de Nieuwe Stadsherberg zijn gemaakt, is er niet één als exact voorbeeld van de glasgravure aan te wijzen. De zilveren voet is een vervanging uit het midden van de negentiende eeuw van het oorspronkelijke glazen exemplaar. De voet is gemerkt met een gekroonde V en een niet geïdentificeerd merkteken. Op de onderzijde van de voet is een achttiende-eeuwse gravure geplakt met een bolwerk, waaronder het opschrift: 't Rondeel of Roode Blokhuys 1552. ( Bert Vreeken)
Exhibition text
Radgravure door Jacob Sang met de Nieuwe Stadsherberg in het IJ, waar het genootschap regelmatig bijeenkwam.