toetssteek onderzijde voetrand
inscriptie op de voet: een grotendeels weggestoken oude inscriptie
keurteken onder de rand boven veld met "het vuur": Amsterdam/Holland
jaarletter onder de rand boven veld met "het vuur": P: jaarletter P
: jaarletter P (=1677)
meesterteken? onder de rand boven veld met "het vuur": HB
: bron: Citroen nr. 298/HB (=meesterteken Hendrik Bruyns)
bruikleen 1982-09-24
inv.nr. KB 1695 in depot
Gelobde schotel op ronde standring. Brede rand met acht knerren, gedreven met voorstellingen van gevleugelde kinderfiguren binnen omlijsting van kwabmotieven, deels geciseleerd. Vier kinderen symboliseren de Vier Elementen, alternerend met kinderen die naturalistisch weergegeven bloemen tonen. Vanaf middenonder met de klok mee: Water, tuinanjer met twee tuinanemonen en een afrikaantje, Aarde, tuinanjer met twee tuinanemonen en een dichtersnarcis, Lucht, twee tuinanemonen met een lelie en een dichtersnarcis, Vuur, twee krullelies met twee trompetnarcissen. Voorts zijn weergegeven: linksboven voorstelling Water een trompetnarcis, rechtsboven Aarde een tulp, rechtsonder Lucht een afrikaantje en linksonder Vuur een tuinanjer. Middenveld gedreven met voorstelling van Christus: laat de kinderen tot mij komen (Matheus 19: 13-15, Marcus 10: 13-16, Lucas 18: 15-17). Op de achtergrond de twaalf apostelen. Op onderzijde standring een gegraveerde, thans onleesbare, inscriptie.
Origin
Rooms-katholieke kerk H.H. Johannes en Ursula, Amsterdam; bruikleen van de Stichting Het Begijnhof, Amsterdam, 1982
De schotel is een voorbeeld van de bloemenstijl die in het derde kwart van de 17de eeuw in het Nederlandse zilver opkwam. De afbeelding op het middenveld stelt Christus voor, die de tot hem gekomen kinderen zegent. In de golvende rand zijn tussen kwabornamenten gevleugelde kinderfiguren te zien. Vier kindertjes symboliseren de Vier Elementen, afgewisseld door kinderen met naturalistisch weergegeven bloemen. Vanaf middenonder met de klok mee zijn afgebeeld: Water, tuinanjer met tuinanemonen en afrikaantje, Aarde, tuinanjer met tuinanemonen en dichtersnarcis, Lucht, tuinanemonen met lelie en dichtersnarcis, Vuur, krullelies met trompetnarcissen. Verder zijn in de rand nog een tulp, een afrikaantje en een tuinanjer te herkennen. ( Bert Vreeken)
Catalogue silver collection AHM 2003
Gezien de religieuze voorstelling op het middenveld van de schotel en zijn herkomst uit bovengenoemde kerk zal het voorwerp de functie van doopschotel of -schaal hebben gehad. Mogelijk bevatte de thans onleesbare inscriptie op de bodem een verwijzing naar een dergelijk gebruik. De centrale afbeelding toont het populaire thema van Christus die de tot Hem gekomen kinderen zegent. Welke prent de zilversmid als voorbeeld heeft gebruikt is niet met zekerheid te zeggen. Het onderwerp is in de Nederlanden sedert de late zestiende eeuw veelvuldig door kunstenaars uitgebeeld (Luijten/Van Suchtelen 1993, p. 370). Zie voor een soortgelijke schotel uit 1662, toegeschreven aan Meyndert Takel: cat.nr. KA 16013, tevens voor verder commentaar. Zie: Inleiding Vreeken, p. X. ( Bert Vreeken)
Amsterdam Museum, bruikleen Stichting Het Begijnhof Amsterdam