stadskeur voet (KB 1698.1): stadskeur Amsterdam met stadswapen Amsterdam
jaarletter voet (KB 1698.1): A: jaarletter A
: jaarletter A=1632
meesterteken? voet (KB 1698.1): TB: meesterteken met letters T B in monogram in ovaal
: bron: Citroen 1975, nr. 226; De Lorm 2001, p. 518/meesterteken TB toegeschreven aan Thomas Boogaert (1597 [1625] -1653)
bruikleen 1982-09-24
inv.nr. KB 1698.1/3
Miskelk met zeslobbige voet, vaasvormige stam en klokvormige cuppa. Gedreven decoraties. Voet met gewelfde rand met knerren, waarboven een gestempelde geribde band. Op voet zes gelobde velden met voorstellingen van: een Calvariegroep, Jozef als timmerman met de jonge Jezus aan zijn zijde, de gekroonde St. Elisabeth van Thüringen en een bedelaar zonder voeten, de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, de gekroonde St. Catharina met onder haar voeten keizer Maxentius en de marteldood van Thomas Becket. Voet met zich verjongend middendeel met afhangende acanthusbladeren. Ronde geprofileerde knoop met bandelwerk, als voetstuk dienend voor stam in de vorm van een vaas. Op basis vaas straalsgewijs een dubbele rij laurierbladeren. Bovenste helft vaas met cannelures en opgelegde guirlande van laurierbladeren. Parellijst op onder- en bovenzijde stam. Ronde tegencuppa met parelrand, de wand opengewerkt met patroon van ruiten en gegraveerde rozetten, tussen vier verticale, gecanneleerde banden. Gladde cuppa. Bij de kelk wordt een pateen en lepeltje van later datum bewaard.
Origin
Rooms-katholieke huiskerk op het Begijnhof, Amsterdam; bruikleen van de Stichting Het Begijnhof, Amsterdam, 1982
Van Thomas Boogaert is relatief veel kerkelijk vaatwerk - in en buiten Amsterdam - bekend. In zijn atelier, dat later werd voortgezet door zijn zoon Joannes, werden grote aantallen voorwerpen seriematig vervaardigd. Het Boogaert-atelier behoorde in de zeventiende eeuw tot de belangrijkste van het land. De productie bestond uit kelken, cibories, monstransen, kandelaars en ander kerkzilver, veelal bestemd voor katholieke huiskerken. Van deze miskelk, afkomstig uit de huiskerk op het Begijnhof, is alleen de zeslobbige voet nog oorspronkelijk. Deze behoort in vormgeving, opbouw en versiering tot het voor die tijd gangbare type en is door Boogaert meermalen toegepast (Westerink 1991; Westerink 1993). De originele stam en cuppa zijn in de late achttiende eeuw in een strakke Lodewijk XVI-stijl vervangen.
Zie voor een paar aan Thomas Boogaert toegeschreven kerkkandelaars uit 1632: cat.nr. KA 16766. ( Bert Vreeken)
Amsterdam Museum, bruikleen Stichting Het Begijnhof Amsterdam