stadskeur achterzijde vierkant middenstuk (onder rozet)/onderzijde voe: stadskeur Amsterdam met stadswapen Amsterdam
gehalteteken achterzijde vierkant middenstuk (onder rozet)/onderzijde bas: Hollandse leeuw
jaarletter achterzijde vierkant middenstuk (onder rozet)/onderzijde voe: G: jaarletter G
: jaarletter G=1791
meesterteken? achterzijde vierkant middenstuk (onder rozet)/onderzijde bas: HDW: meesterteken met letters H D W in rechthoek
: bron: Citroen 1975, nr. 314/meesterteken HDW toegeschreven aan Harmanus Duwel (1762 [1791-1807] na 1807)
opschrift achterzijde voetstuk: De Heer Alexis Anthoni Cavalini en Mejuffrouw Dorothea Maria Hanlo hebben/ dit Eerwaardig Stuk ter Eere Godts gegeeven, alsse hun Zilvere Echtfeest vierden in de/ Roomsch-Catholijke Kerk op het Begijnhoff te Amsterdam den 18 Julij 1791/
bruikleen 1982-09-24
inv.nr. KB 1701 in depot
Monstrans met ovale voet, balustervormige stam en uit meerdere onderdelen samengesteld bovendeel. Geprofileerde voet met parellijst en rechte basis met vier uitspringende rechthoekige velden, elk met een vergulde, gedraaide rozet. Voet met zich verjongend bovendeel met cannelures, de korte zijden opgelegd met twee grote, deels vergulde, voluten. Stam met gladde baluster, de onderzijde met vergulde nodus met acanthusbladeren, de bovenzijde met parelrand. Baluster opgelegd met twee gevleugelde hermen. Glad bovenstuk met brede accoladevormige basis en kubusvormig middendeel. Vergulde, gedraaide rozetten op voor- en achterzijde kubus en rozetten op onderzijde basis. Op basis een wolkenkussen met de symbolen van de Vier Evangelisten Marcus, Lucas, Johannes en Mattheus. Op voorzijde een gevleugelde leeuwen- en een stierenkop, op achterzijde een adelaar en een engel. Uiteinden wolkenkussen met kinderkopjes, waarboven twee geknielde engelen, de draperieën van een baldakijn met vergulde franjes houdend. Bovenzijde baldakijn met vergulde, opengewerkte kap en kruis met diamant. Voorzijde kap met acht diamanten in bloemvorm. Onder baldakijn een vergulde lunula, de voor- en achterzijde afgesloten met geslepen glas. Lunula omgeven door vergulde dubbele stralenkrans en bladerkrans met acht, deels vergulde, bloemranken en afhangende barokparels. Bladerkrans en bloemranken bezet met diamanten. Boven lunula een met diamanten bezette bloemtak, oorspronkelijk tot sieraad dienend. De lunula gemonteerd op een verguld boek met zeven sloten waarop een strik, bezet met diamanten. Op achterzijde voetstuk is gegraveerd: De Heer Alexis Anthoni Cavalini en Mejuffrouw Dorothea Maria Hanlo hebben/ dit Eerwaardig Stuk ter Eere Godts gegeeven, alsse hun Zilvere Echtfeest vierden in de/ Roomsch-Catholijke Kerk op het Begijnhoff te Amsterdam den 18 Julij 1791/.
Origin
Rooms-katholieke huiskerk op het Begijnhof, Amsterdam, 1791; bruikleen van de Stichting Het Begijnhof, Amsterdam, 1982
In deze rijk versierde houder of monstrans werd de geconsacreerde grote hostie aan de gelovigen in de huiskerk op het Begijnhof getoond. De opbouw van het in neo-classicistische stijl uitgevoerde object is in onderdelen zeer verwant met een aan dezelfde meester toegeschreven ciborie uit 1790 in Museum Amstelkring te Amsterdam (Citroen/Van Erpers Royaards/Verbeek 1984, p. 171 nr. 212).
De kostbaar uitgevoerde monstrans is door het echtpaar Cavalini-Hanlo aan de Begijnhofkerk geschonken ter gelegenheid van hun zilveren huwelijksfeest op 8 juli 1791. De uit Italië afkomstige Alexius Antoni Cavalini (1732-1805) was koopman in snuiftabak in de Beursstraat. In 1767 trouwde hij met Dorothea Maria Hanlo (1738-1795). Een van hun kinderen werd in 1777 in de Begijnhofkerk gedoopt; beide ouders vonden een laatste rustplaats in de Nieuwezijdskapel aan het Rokin (AHM, Documentatiearchief). ( Bert Vreeken)
Exhibition text
Katholieke kerken hadden op het altaar een tabernakel. De monstrans daarin bevatte de hostie, symbolisch voor het lichaam van Christus.
Amsterdam Museum, bruikleen Stichting Het Begijnhof Amsterdam