Twee kerkkandelaars van huiskerk op het Begijnhof, 1677
toegeschreven aan Jacob de Wijs (1661 - 1725) (goud- en zilversmid)
Amsterdam
stadskeur voet, op schelpmotief (allebei): Amsterdam
: stadswapen
gehalteteken voet, op schelpmotief (allebei): Hollandse leeuw
jaarletter voet, op schelpmotief (allebei): P: jaarletter P = 1677
meesterteken? voet, op schelpmotief (allebei): onleesbaar meesterteken
toetssteek vetvanger (allebei)
bruikleen 1982-09-24
inv.nr. KB 1708.1/2
Twee vrijwel identieke driezijdige kandelaars. Hoge voet, dubbele balusterstam en kelkvormige kaarsenhouder. Hoeken voet met gevleugelde vrouwenbusten, de hoofden vrijstaand. De onderzijden uitlopend in drie poten in de vorm van omkrullende bladvoluten. Zijden voet met ovale medaillons met cartouchevormige omlijstingen in kwabstijl, waaronder schelpmotieven. Medaillons met drie gedreven voorstellingen van heiligen en hun attributen, te weten: St. Agatha met tang en schaal met twee borsten, St. Ursula met pijl en 11.000 maagden en St. Johannes met vlammende kelk. Voet met zich verjongend middendeel met afhangende acanthusbladeren. Stam met geprofileerde afgeplatte knopen en randen, waartussen nodus en baluster. De nodus peervormig, versierd met dubbele rij acanthusbladeren; de baluster versierd met vruchten en bladmotieven. Nodus en baluster met vrijstaande bladpunten. Kaarsenhouder met dubbele rij acanthusbladeren. Vlakke vetvanger met knerrenrand en kaarsenpin.
Origin
Rooms-katholieke kerk H.H. Johannes en Ursula, Amsterdam; bruikleen van de Stichting Het Begijnhof, Amsterdam, 1982
Antwerpen was in de zeventiende eeuw een belangrijk productiecentrum van zilver voor de rooms-katholieke eredienst. Aldaar vervaardigde voorwerpen stonden model voor zilversmeden in steden in de Noordelijke Nederlanden. Ook de vormgeving van dit stel kandelaars gaat terug op Antwerpse voorbeelden (Duyvené de Wit-Klinkhamer/Gans 1958, p. 28). Deze invloed is onder meer te zien in het driehoekige voetstuk met de deels driedimensionaal geconcipieerde versieringen en de medaillons met heiligen. Dit type kandelaar zou tot ver in de achttiende eeuw gehandhaafd blijven. Zie voor een zeer vroeg, verwant stel kandelaars uit 1638, dat aan Thomas Boogaert wordt toegeschreven: cat.nrs. KA 16776-16778.
In het Rijksmuseum te Amsterdam bevindt zich een zeer rijk en zeer originele variant op het 'standaardtype' fraai geornamenteerd stel kandelaars uit 1710, toegeschreven aan Chriaan Warenberg (De Lorm 2001~2, p. 85 nr. 36). Zie inleiding Vreeken, p. X. ( Bert Vreeken)
Amsterdam Museum, bruikleen Stichting Het Begijnhof Amsterdam