signatuur voorzijde: I.L.
opschrift voorzijde: Hans van Loon - Anna Ruyckhavers / Ao. 1587:27 mey
opschrift keerzijde: De liefde blyft / in eewicheyt / Geloof en hoop vergaen / Als liefd noch iaar / noch tyt verbeyt / Ist Iubel iaar voldaen / 1647.
ruil 1969-05-28
inv.nr. PA 458 in depot
Voorzijde: midden boven in een zon in Hebreeuws schrift "Jehovah" van waaruit hemelse stralen twee uit wolken komende ineengesloten handen beschijnen die twee linten vasthouden waaraan twee banderollen met de namen van het gouden bruidspaar. De banderollen zijn met sierlijke linten vebonden met het alliantiewapen: de wapenschilden van Hans van Loon (links) en Anna Ruychaver (rechts), deze weer met een banderol met de huwelijksdatum midden onder. Boven de handen in Hebreeuws schrift "Jehovah" in een stralenkrans. Midden onder in een banderol de huwelijksdatum, daaronder de initialen van de maker.
Keerzijde: tekst omkranst met een cirkelvormige hulsttak (embleem van de voorzienigheid) waarop met een rechts gedraaide en links gedraaide spiraal acanthusranken (embleem van de kunst) zijn gewonden.
Op 26 en 27 mei 1647 vierden Hans van Loon (1577-1658) en Anna Ruychaver (1573-1649) hun gouden huwelijksfeest. Tijdens de feestelijkheden zullen de penningen aan de gasten zijn uitgedeeld. Dankzij de aantekeningen die Van Loon van zijn leven maakte, weten we dat het gouden bruidspaar 135 gasten voor het feestmaal had uitgenodigd, waarvan het merendeel familie was. Het is onbekend hoe groot de oplage van de penningen was en of iedere gast een penning kreeg.
Aan de voorzijde van deze zilveren penning houden twee uit de wolken komende in elkaar geslagen handen de wapenschilden van het gouden bruidspaar vast. Aan de keerzijde staat ‘De liefde blyft / in eewicheyt / Geloof en hoop vergaen / Als liefd noch iaar / noch tyt verbeyt / Ist Iubel iaar voldaen / 1647’. Zowel aan de voor- als keerzijde staat helemaal bovenaan ‘Jehova’ in het Hebreeuws.
( Judith van Gent)