Exhibition text
Op de Dam is het een drukte van belang: werkvolk, burgers en kooplieden bevolken het plein. Het pas voltooide Stadhuis domineert de voorstelling. Bij het waaggebouw, verder naar rechts, worden goederen gewogen. In het water van het – inmiddels gedempte – Damrak liggen kleine vrachtschuiten ( Laura van Hasselt)
Exhibition text
Abraham Storck schilderde de Dam naar het noorden, met links het voltooide Stadhuis. Storck schilderde vooral schepen en fantasievolle havengezichten. De Dam was een internationale ontmoetingsplek, getuige de mannen met tulbanden rechts in beeld. Op het schilderij zijn verschillende vormen van vervoer te zien. Links wordt een toeslede met vaten door een paard getrokken, daarnaast duwt een man een slede voort. Rechts is een sleepkoets te zien, een zeventiende eeuwse uitvinding. Deze koets had geen wielen maar werd over de straatstenen gesleept.
Exhibition text
De Dam was in de 17e eeuw het centrum van de stad. Herkenbaar zijn nu nog: het Paleis aan de linkerzijde (toen: Stadhuis) en de Nieuwe Kerk daarachter. Het gebouw rechts in het midden was de Waag, gebouwd omstreeks 1565 en in 1808 afgebroken.
Exhibition text
In the 17th century Dam Square was the heart of Amsterdam. We can still recognize the following buildings from this painting: the Palace on the lefthand side (at the time Amsterdam Town Hall) and the Nieuwe Kerk (New Church) just behind it. The building in the centre is the Waag, or Weigh House, built in about 1565 and pulled down in 1808.
Exhibition text
Links is het Stadhuis op de Dam klaar, en bezoekers uit verre landen (zoek de tulbanden) kijken hun ogen uit. Ook naar de voertuigen, die worden voortgesleept op glij-ijzers. Ze zijn een Amsterdamse uitvinding, die waarschijnlijk samenhangt met het feit dat men voor transportmiddelen op wielen wegenbelasting moet betalen. De voerman gooit steeds een vette lap voor de ijzers om ze glad te houden.