Andreas Schelfhout behoort tot die schilders die het van oorsprong 17de-eeuwse genre van het stranden zeegezicht tot nieuw leven hebben gewekt. De branding, het strand en de duinen spraken tot de verbeelding van de 19de-eeuwse romantici. Amsterdamse verzamelaars kochten veel werk van Schelfhout. De collectie Fodor telt veertien schilderijen en achtentwintig tekeningen van hem.
De branding, het strand en de duinen spraken tot de verbeelding van de negentiende-eeuwse romantici. Of het nu het geweld van een stormachtige branding was of de vreedzaamheid van kabbelende golven, de zee inspireerde de kunstenaars om de nietigheid van de mens ten opzichte van de natuurkracht tot uitdrukking te brengen. Andreas Schelfhout behoorde tot degenen die het van oorsprong zeventiende-eeuwse genre van het strand- en zeegezicht in Nederland deed herleven.
Woonachtig in Den Haag kon Schelfhout zijn hart ophalen in het nabijgelegen Katwijk en Scheveningen. Enkele keren was hij ooggetuige van dramatische gebeurtenissen en naar aanleiding daarvan bracht hij meermalen strandingen van schepen en reddingsacties in beeld. Het schilderij De stranding van een schip te Scheveningen dat hij in 1837 voltooide, kan gebaseerd zijn op een ware gebeurtenis, maar het is ook mogelijk dat Schelfhout heeft geput uit bestaande schetsen en uit zijn fantasie. Het is bekend dat hij erop uittrok om in de vrije natuur schetsen te maken die hij later verwerkte in zijn schilderijen. Zelden volgde hij deze voorstudies letterlijk na. Hij gebruikte ze als elementen waar hij vrij mee omsprong in de voorstellingen die hij in zijn atelier componeerde. Soms werkte hij zijn schetsen uit tot aquarellen en pentekeningen die hij als op zichzelf staande produkten verkocht. ( Gusta Reichwein)