Deze zinnebeeldige voorstelling van Christus den Vertrooster, is ontworpen naar de woorden van Lucas IV, vs. 18, 19: "Hij heeft mij gezonden om te genezen , die gebroken zijn van harte, om den gevangenen te prediken loslating"
"Ik ben gekomen om te genezen die gebroken zijn van hart, om loslating te prediken aan de gevangenen om de onderdukten te bevrijden" (Lucas 4:18-19) Deze bijbeltekst siert de lijst en verwoordt het thema van het schilderij dat Ary Scheffer in 1837 voltooide. Christus is afgebeeld zittend temidden van een groep stervelingen naar wie hij zijn armen uitstrekt in een gebaar van troost. Er zijn vijftien personen om Christus gegroepeerd; het zijn historische, bijbelse en contemporaine figuren die gezamenlijk het leed van alle tijden symboliseren.
Scheffer heeft in deze voorstelling uitdrukking gegeven aan zijn religieuze en politieke ideëen. Met dit schilderij stelde hij zich achter de vrijheidsstrijd van de Polen, van de Grieken en van de Amerikaanse neger-slaven. Deze onderdrukten en de slachtoffers van andere rampspoed zoals ziekte, dood, natuurgeweld of miskenning komen allen samen onder de mantel van Christus. In de collectie Fodor neemt het schilderij een door de unieke iconografie een bijzondere plaats in.
In 1853 verwierf Ary Lamme Christus Consolator voor Fodor op de veiling van de collectie van de Hertogin van Orléans in Parijs. Hij betaalde 24.000 gulden voor het monumentale schilderij, een fenomenaal bedrag in die tijd.
Enkele weken na de aankoop schrijft Fodor aan Scheffer dat hij bijzonder in zijn schik is met het "Kunstjuweel" en dat hij zich verheugt op de komst van het stuk "... mijn zaal is geloof ik zeer goed voor de plaatsing, hoog licht, en op het Noorden, rood behang, een & ander draagt bij om al de Schoonheden van U werk in vollen luister te doen uitkomen, ik ben dan ook verzekerd dat ik onze landgenooten van tijd tot tijd bij de bezigtiging regt opgetogen zal zien." Daar kreeg hij gelijk in want sindsdien heeft het schilderij veel en zeer uiteenlopende reacties teweeggebracht. Vincent van Gogh was bijvoorbeeld een vurig bewonderaar van dit schilderij. Jarenlang had hij een reproduktie van het schilderij aan de muur van zijn kamer. ( Gusta Reichwein)