Exhibition text
Stadssecretaris Jacob de Vogelaer (1625–1697) is geportretteerd aan het werk. Hij zit aan zijn bureau, waar een jonge klerk hem een brief brengt. Amsterdam had zeven tot twaalf stadssecretarissen in dienst, die belast waren met het bijhouden van de administratie van de stad.
De scène speelt zich af in het nieuwe kantoor van de stadssecretarie. Vanaf 1655 was dat gevestigd in het nieuwe stadhuis. De fraaie lijst is waarschijnlijk afkomstig uit het atelier van Artus Quellinus. In de lijst zijn allerlei attributen verwerkt van de stadssecretaris, zoals zijn schrijfgerei.
Catalogue AHM 1975/'79
Op bos papieren naast de hoofdfiguur: "Minuten 1655". Op boeken: "De staten van Holland en .. het zegel van Holland". Het schilderij is gevat in een rijk gesneden houten lijst, waarin o.a. wapens voorkomen.
Mr. Jacob de Vogelaer (1625-1697) was advocaat en woonde in de St. Anthoniebreestraat. In 1655 (het jaar waarin ons schilderij blijkens het opschrift ontstond) was hij stadssecretaris en regent van het Leprozenhuis. In 1654 huwde hij Sara Spiegel (1630-1688) (zie: ELIAS I, p. 400).
De Vogelaer is afgebeeld zittend aan zijn werktafel, terwijl een bediende hem een brief komt brengen. Dit motief vinden we o.a. terug op een 1627 gedateerd portret van Constantyn Huygens door Th. de Keyser en op ons cat.nr. 498 uit 1688. ( Albert Blankert)
Exhibition text
In 1655 werd de jurist Jacob de Vogelaer (1625-1697) aangesteld als stadssecretaris; in datzelfde jaar werd hij regent van het Leprozenhuis. De Vogelaer is hier afgebeeld in zijn werkkamer, terwijl een bediende hem een brief aanreikt. Jacob de Vogelaer stamde uit een vermogend geslacht: zijn vader was een door de tsaar begunstigd koopman op Rusland. Jacob had zijn kantoor als jurist op de St. Anthoniebreestraat, in 1670 liet hij een huis bouwen op de Herengracht.
Exhibition text
Stadssecretaris Jacob de Vogelaer (1625–1697) is geportretteerd in actie. Hij zit aan zijn werktafel, waar een jonge klerk hem een brief brengt. Om hem heen liggen ambtelijke stukken, waarvan één 1655 is gedateerd. Op de landkaart prijkt De Vogelaers familiewapen. De Vogelaer was advocaat en woonde in de Sint Anthoniebreestraat. In 1655 was hij benoemd tot stadssecretaris, een belangrijke stap op de maatschappelijke ladder. Mogelijk was de eervolle functie voor hem reden genoeg om zich te laten vereeuwigen. Een andere aanleiding in hetzelfde jaar kan de verhuizing van de stadssecretarie naar het in aanbouw zijnde nieuwe stadhuis zijn geweest. Het classicistische interieur mag hoe dan ook worden herkend als De Vogelaers pas opgeleverde kantoor. De fraaie lijst is waarschijnlijk afkomstig uit het atelier van Artus Quellinus.