Het renpaard of de harddraver 'de Vlugge' van Adriaan van der Hoop in de weide. Op de achtergrond andere paarden en in de verte een kerk
Origin
Opdracht, fl 100, van Adriaan van der Hoop, 1828 [Lijst, p. 1, nr. 9]; nagelaten aan de Stad Amsterdam, 1854, in vruchtgebruik bij zijn weduwe Dieuwke Fontein (1800-1879) [Taxatie Spaarnberg, nr. 9, samen met nr. 8, cat.nr.. 129, fl 10]; Museum Van der Hoop, 1880-1885; in bruikleen aan het Rijksmuseum, 1885.
Deze portretten van zijn paarden De Rot en De Vlugge bestelde Adriaan van der Hoop voor 100 gulden per stuk bij een van de weinige Nederlandse paardenschilders destijds, Anthony Oberman.
Achter De Vlugge is op de achtergrond mogelijk de Grote of St. Bavokerk te Haarlem te zien. In het koetshuis bij De Rot staan op de groene kuipemmer de initialen van Van der Hoop. De doorkijk in het koetshuis laat maar liefst twee rijtuigen zien. De kleur geel van een van de rijtuigen en van het rugkleed over het paard is zeer modieus. Het paard heeft een versierd hoofdgestel en de staart is à l’anglaise opgebonden en met een rozet getooid.
Ook Wouterus Verschuur heeft in opdracht van Van der Hoop in 1835 een uitzicht op Spaarnberg geschilderd, met daarop Van der Hoops ‘Frieschen hengst Bato, harddraver merrie Antonia, een bruin veulen, twee Russische honden, een Engelsche koe zonder hoorns, schapen’. Dat schilderij is thans echter onvindbaar. ( Norbert Middelkoop)