signatuur/datering linksonder op baal te midden van enige merken: A° 1696 / M: Naiveu. Fecit
opschrift op het spieraam: n° 15
plakker op de lijst: Paar / NAVEU ca 1608 / holl.scene
aankoop 1964-07-08
inv.nr. SA 22991 in depot
Bontgekleurd tafereel van lachend publiek rond de kraam van een reizende kiezendokter, annex marskramer tegen de achtergrond van deftige huizen links en een dichtbebladerde boom rechts. De in het zwart geklede wonderdokter houdt een ondefinieerbaar wit voorwerp op waar de linkse omstanders geboeid naar kijken. Rechts een van de kraam afgewende lachende dame met drie kinderen, kennelijk zo even voorzien van pas aan de kraam gekocht of gekregen speelgoed. Op de voorgrond het silhouet van een kruiwagen met baal, waarop een pijprokende kruier zit.
Origin
Veiling Abr. van Twist e.a., Amsterdam, 11 September 1822, nr. 72; aankoop op veiling William, 7th Earl of Dartmouth e.a., Londen (Sotheby’s), samen met pendant, 8 juli 1964
Wellicht de tegenhanger van het volgende nr., zie aldaar. Op dit en de twee andere cat.nrs. heeft Naiveu hoogstwaarschijnlijk niet een bepaald punt in de stad exact weergegeven. Op zijn andere stukken van dezelfde aard zien we namelijk herkenbare gebouwen in een fictieve samenhang of omgeving. ( Albert Blankert)
Exhibition text
Rond de kraam van een reizende 'dokter' staan omstaanders te lachen. De in het zwart geklede kwakzalver houdt een wondermiddel in de lucht dat blijkbaar aftrek vindt; dat blijkt uit het feit dat een van de omstaanders begerig een geldstuk omhoog steekt. De opgehangen kiezen laten het publiek weten dat de man ook als tandarts is te raadplegen. Misschien treedt hij ook als marskramer en speelgoedverkoper op. In dat geval zou het jongetje rechts het stokpaard zojuist van zijn moeder gekregen kunnen hebben.