signatuur/datering linksonder op plint: Isaac / van / Nickele [en resten van datering]: moelijk leesbaar
aankoop 1968-12
inv.nr. SA 27302 in depot
In bruine en grijze tinten: middenschip van een kerk, gezien naar de apsis met links rijkgebeeldhouwde preekstoel. Op de achtergrond een goudbruin koorhek en rechts, vóór de zijbeuk, drie pilaren. Op de grijze plavuizen enkele bezoekers, een man met kruiwagen en een hond. Van rechts valt wat zonlicht langs de pilaren en op de tegenoverliggende wand achter de preekstoel.
Origin
Aankoop van kunsthandel Brian L. Koetser, Londen, 1968
In de winter van 1645 brandde de Nieuwe Kerk gedeeltelijk af. Van Nickelen schilderde het interieur na de daaropvolgende renovatie. Zo is op het bovenste schilderij het grote orgel uit 1655 te zien, waarvan de kas is ontworpen door Jacob van Campen. Beide interieurs tonen de zeshoekige houten preekstoel uit 1649-’64, het belangrijkste werk van Albert Jansz Vinckenbrinck. Het monumentale koperen koorhek op het onderste schilderij is gemaakt naar ontwerp van Joannes Lutma (1645). ( Norbert Middelkoop)
Exhibition text
Nickelen schilderde het interieur vanuit het schip, gezien naar het koor. Links springt de gebeeldhouwde houten preekstoel uit 1649 in het oog.Het geldt als het belangrijkste werk van beeldhouwer Albert Jansz. Vinckenbrinck (c. 1604-1664/65). Op de preekstoel zijn afbeeldingen te zien van de vier Evangelisten, van de kardinale deugden en voorstellingen van de barmhartigheid. Kort tevoren was door brand een deel van het interieur zwaar beschadigd. Het monumentale koperen koorhek op de achtergrond is gemaakt naar ontwerp van Joannes Lutma de Oude (1584-1669).
Exhibition text
Van Nickelen bracht het interieur in beeld, gezien vanuit het schip. Links springt de gebeeldhouwde houten preekstoel uit 1649 in het oog.Het geldt als het belangrijkste werk van beeldhouwer Albert Jansz Vinckenbrinck (ca. 1604–’64/’65). Op de preekstoel zijn afbeeldingen te zien van de vier
Evangelisten, van de kardinale deugden en voorstellingen van de barmhartigheid. Kort tevoren was door brand een deel van het interieur zwaar beschadigd. Het monumentale koperen koorhek op de achtergrond is gemaakt naar ontwerp van Joannes Lutma de Oude (1584–1669).
Catalogue AHM 1975/'79
Een blik naar de oostzijde vanuit het schip, in het koor. Links de preekstoel van Albert Jansz. Vinckenbrinck (zie het voorgaande nr.). ( Albert Blankert)