signatuur/datering rechts op voet monument: J.Andriessen / inv: & pinx: / 1791
stadswapen boven opschrift op grafpyramide: wapen van Amsterdam
opschrift op grafpyramide: OBIIT / MDCCXC. / AET. LXXVI.
familiewapen onder opschrift op grafpyramide: wapen van de familie Titsingh
opschrift op rol tussen 3 putti: AVE / SIMPLEX / SIGILLUM / VERI.
: AVE zijn de letters van de naam BOERHAAVE die in opgerolde toestand niet geheel te zien is
aankoop 1978-11-13
inv.nr. SA 37144 in depot
Rechts een grafpyramide met boven het wapen van Amsterdam en beneden het wapen van de familie Titsingh met daartussen de tekst OBIIT MDCCXC. AET. LXXVI. Boven het opschrift houden drie putti het protret van Titsingh; rechts achter de St. Bavo Kerk te Haarlem, waar Titsingh begraven werd. Links van de pyramide verschijnt fauna. Voor de treurwilg rechts aan de voet van de pyramide een treurende zwangere vrouw die door de Amsterdamse Maagd, die kroon en scepter heeft neergelegd, ter verzorging wordt aanbevolen aan Juno die van links aankomt met brandende fakkel in haar hand en achter haar het pauwenpaar; links van de Amsterdamse Maagd drie putti met een rol, waarop geschreven: [Boerha]AVE SIMPLEX SIGILLUM VERI. (het motto van Boerhaave), één draagt een verlostang; meer naar links boven de rand een kloek met haar kuikens als symbool van het gezin; geheel links een kruidenstruik.
Origin
Verz. G. de la Rochette, Parijs, 1953 (in andere toestand); aangekocht van Patrice Bellanger, Parijs, 1978.
Albertus Titsingh (1714–1790) was een vermaard chirurgijn en vroedmeester. Achter zijn portret is rechts de Sint Bavokerk in Haarlem afgebeeld, waar Titsingh is begraven. Op de epitaaf prijken de wapens van Amsterdam en van die van de familie Titsingh. Engeltjes houden het motto vast van de beroemde medicus Herman Boerhaave (1668–1738). Een treurende zwangere vrouw wordt door de Amsterdamse stedenmaagd ter verzorging voorgedragen aan de godin Juno, de beschermster van huwelijk en geboorte. Andriessen is vooral bekend als schilder van arcadische landschappen, die als kamerbehangsels in de grachtenhuizen werden gebruikt
Exhibition text
Albertus Titsingh leefde van 1714 tot 1790. Hij oefende het beroep van chirurgijn en vroedmeester uit. Op dit schilderij is achter het portret van Titsingh rechts de Haarlemse Sint-Bavo afgebeeld waarin Titsingh werd begraven. Op de grafpyramide staat bovenin het wapen van Amsterdam afgebeeld en beneden het wapen van de familie Titsingh. Aan de voet van de pyramide houden engeltjes een tekst op: het motto, dat de geneeskundige Boerhaave gebruikte. Een treurende zwangere vrouw wordt door de Amsterdamse Maagd ter verzorging aangeboden aan de godin Juno, de beschermster van huwelijk en geboorte.