signatuur/datering linksonder: I: Ouwater 1783
plaatje linksonder op lijst: Isaak Ouwater 1750-1793
plaatje rechtsonder op lijst: Heerengracht bij Leidschegracht 1783
bruikleen 1960-04
inv.nr. SB 4507 in depot
Gezicht op een gracht met een scherpe bocht naar rechts, waarin drie boten. Links op de voorgrond een pratende man en vrouw met twee kinderen. Op beide kaden staan bomen.
Origin
Verzameling prinses Pavlova; kunsthandel B. Houthakker, Amsterdam tot 1940; verz. W.J.R. Dreesmann, Amsterdam (in ieder geval v.a. 1942); aankoop door de Stichting tot Bevordering van de Inrichting van een Nieuw Historisch Museum te Amsterdam op veiling W.J.R. Dreesmann, Amsterdam, 22 maart 1960, lot nr. 58; bruikleen aan het AHM, 1960.
Waarschijnlijk de tegenhanger van het voorgaande nr. Op de hoek van beide grachten het huis "De Drie Heemskinderen". ( Albert Blankert)
Exhibition text
De Herengracht, die deel uitmaakt van de in de 17e eeuw aangelegde beroemde grachtengordel, was één van de gebieden waar de vooraanstaande burgerij woonde.
Op dit stadsgezicht valt het volle licht op hun fraaie, statige woningen. De boot in het midden is een verwijzing naar het koopmanschap van veel grachtenbewoners. Tegelijk was de gracht een geliefd, ordelijk en schoon wandelgebied, zoals te zien is aan het echtpaar links en aan het boenende vrouwtje rechts.
Exhibition text
De grachtengordel ter hoogte van de Leidsegracht (wijk 33) werd in de 17e en 18e eeuw bewoond door zeer welgestelde burgers zoals stadsbestuurders en ondernemers uit het grootbedrijf.
Toen aan het einde van de 17e eeuw de grachtengordel was voltooid, verhuisden de alleraanzienlijksten dikwijls naar deze 'nieuwbouw'. Vooral de zogenaamde 'Bocht' van de Herengracht werd hierdoor nog deftiger.