naar een schilderij gedateerd 1683 (Rijksmuseum Amsterdam)
In scherpe belichting tegen enigszins dreigende wolkenhemel rechts en hooggeplaatste pilaren links, een groep hoofdzakelijk geknielde en gebukte mensen, dringend om de centraal hoogoprijzende gestalte van Petrus, in bruin onder- en rood opperkleed. Hij spreidt de handen uit, waarvan één in de richting van een op krukken leunende en kruipende lamme links op de voorgrond, op wie hij met concentratie neerziet, rechts raakt een geknielde vrouw de zoom van zijn kleed aan. Hoofdzakelijk in rood en okers. Monumentale weergave.
Origin
Burgerweeshuis; bruikleen van Spirit, 1962
Keywords
39480
Catalogue AHM 1975/'79
Goede kopie naar een voluit gemerkt en 1663 gedateerd schilderij van Dujardin, dat zich vroeger in de verzameling Van Hattum van Ellewoutsdijk bevond, maar waarvan de huidige verblijfplaats onbekend is (vgl. over dat stuk: tent. cat. De Genève à l'Ermitage, les Collections François Tronchin, Genève 1974, nr. 108). Dat laatste geldt ook voor onze andere (eveneens uit het Burgerweeshuis afkomstige) kopie naar Dujardin, cat.nr. 123. Daardoor zijn cat.nrs. 122 en 123 belangrijk als document ter bestudering van beide Dujardins (brochhagen, blz. 69, blz. 67 e.v.: een uiteenzetting over de Haarlemse invloed op de stukken).
Brochhagen veronderstelt zeer plausibel dat onze stukken wellicht gemaakt werden door Erick Wilkes of Van den Weerelt, van wie gedocumenteerd is dat hij als wees in het Burgerweeshuis, na een leertijd bij Jan Lievens in 1668, bij Dujardin in de leer kwam (Brochhagen, blz. 69, noot 248; verg. I.H. van Eeghen, Aanteekeningen uit het archief van het Burgerweeshuis II, in: Oud-Holland 67, 1950, blz. 124). M.i. kunnen het zeer goed de stukken zijn waarvoor Wilkes in 1673 (hij had intussen, in 1672, het weeshuis verlaten) veertig gulden van de regenten ontving (zie I.H. van Eeghen, ibidem).
Hofstede de Groot noemde de voorstelling van cat.nr. 122 "Petrus geneest de lamme". Hoogewerff en Brochhagen wezen erop dat de man met de lange baard veel waarschijnlijker Paulus is en dat diens genezing van zieken te Lystra is afgebeeld (Hand. 14, 8-10).
Amsterdam Museum, bruikleen van Stichting Het Burgerweeshuis - Rooms Catholiek Jongens Weeshuis