De man rechts is bezig een zwarte muur, symbool van de oude orde, te slopen. De linker figuur bouwt aan een rode muur, verbeelding van een nieuwe maatschappij. Op de achtergrond ratelt een drukpers, waar een krant afrolt - De Tribune van 27 juli 1932 - die de koppen draagt 'De werkloozen worden weer afgescheept' en 'Waar gaat de wereld heen'. In 1930 exposeert Sieger het werk op de Tentoonstelling Socialistische Kunst Heden in het Stedelijk Museum. ( Anneke van de Kieft)
Exhibition text
Frits Sieger was een overtuigd communist. Hij maakte dit reliëf van geverfd gips en beplakte het daarna met ‘De Tribune’, de krant van de Communistische Partij Holland. De man rechts is bezig een zwarte muur, symbool van de oude orde, te slopen. De linkerfiguur bouwt aan een rode muur, de verbeelding van een nieuwe maatschappij. ( Laura van Hasselt)
Exhibition text
Frits Sieger was een overtuigd communist. Dit reliëf van geverfd gips en kranten, trok in 1930 de aandacht op de internationale Tentoonstelling Socialistische Kunst Heden, in het Stedelijk Museum. Twee jaar later reisde het kunstwerk per agit-prop trein door de Sovjet-Unie. Volgens overlevering had Sieger de drukrollen beplakt met originele correspondentie van Lenin. De beeldhouwer zou deze tijdens de Duitse bezetting verwijderd hebben en na de oorlog hebben vervangen door de Tribune van 27 en 28 juli 1932. De Tribune was de krant van de Communistische Partij Holland. Karakteristiek voor Siegers vroege werk zijn de krachtige, in profiel weergegeven arbeiderskoppen. De man rechts is bezig een zwarte muur, symbool van de oude orde, te slopen. De linkerfiguur bouwt aan een rode muur, de verbeelding van een nieuwe maatschappij.