Tafelcouvert, spadelstelen met vleugels en accoladevormige koppen, ovale lepelbak, achterzijde met filetrand. Voor- en achterzijde spadel met kraalfilet, de voorzijde hartvormig in de kop en het knopje, de achterzijde met bijpassend lof.
Origin
Modellencollectie Fa. Wed. H. Helweg & Zoon, Amsterdam; geschenk van B.J. van Benthem ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Amsterdams Historisch Museum, 2001
Dit model couvert wordt model Bentinck genoemd. De vroegste voorbeelden ervan, in de jaren 1713-1717 in Parijs vervaardigd, bevinden zich in de verzameling van kasteel Twickel in Delden. Haagse zilversmeden maakten aan het einde van de achttiende eeuw soortgelijke couverts op bestelling van C.G. graaf van Wassenaer Obdam, de toenmalige eigenaar van Twickel. Hendrik Helweg vervaardigde in het midden van de negentiende eeuw dit tafelzilver voor M.C. gravin van Wassenaer Obdam die gehuwd was met J.D.C. baron van Heeckeren van Wassenaer. De volgende generatie van de familie, R.F. baron van Heeckeren van Wassenaer en zijn zwager C.P.O. Graf von Bentinck und Waldeck-Limpurg, kochten omstreeks 1900 aanvullingen bij respectievelijk Koninklijke Begeer in Utrecht en As. Bonebakker & Zoon in Amsterdam. De couverts werden gemaakt door de firma Wed. H. Helweg & Zoon.
Voor zover valt na te gaan is het nooit voor anderen dan leden van de bovengenoemde families vervaardigd. Dit catalogusnummer is een van de twee modellen uit de bedrijfscollectie van de firma Helweg. Zie over de geschiedenis van het model Bentinck: Van Benthem 1996~2, p. 156-158. Het model komt ook voor in een catalogus van Koninklijke Begeer uit het begin van de twintigste eeuw en wordt daar als 'Stijl Louis XIV' omschreven (Koninklijke [1915], blad 22). ( Bert Vreeken)