opschrift linksboven voorzijde: Dives opum, summis perfunctus honoribus, atque / Maiorum multis clarus imaginibus / Filius Henrici decies Cornelius annos / Sex vitae et quinos vix bene dum numerat / Heu tenueis (Parcae voluere ita) cessit ad umbras, / Et clausit tenebris lumina perpetuis: Rijk en gefortuneerd, een man die de hoogste functies bekleed had, en / van doorluchte afkomst met talrijke afbeeldingen van voorouders (dus: van belangrijke en doorluchte afkomst, gezien zijn voorouders), / is Cornelius Hendrikszoon, terwijl hij nauwelijks goed en wel 65 levensjaren telde, / ach wee (de Schikgodinnen hebben het zo gewild) heengegaan naar het rijk der ijle schimmen, / en heeft hij zijn ogen gesloten in eeuwigdurende duisternis.
: Met dank aan C.L. Verkerk en zijn studenten
lakzegel achterzijde: SIG: ‘HERMAN JACOBES HESHUYSEN’: Rood lakzegel, waarop wapenschild met randschrift SIG: ‘HERMAN JACOBES HESHUYSEN’.
opschrift achterzijde lijst en paneel onderaan: Dese schilderij is geschilderd na 't leven van Cornelis Hendriksz Loen, / A: 1527 Schepen A: 1521 Raad A: 1528 Burgermeester van Amsterdam, sijn vader / is geweest Hendrik Claast Loen, en moeder Jannette van Lis, dochter van Floris Dirksz / van Lis, is getrouwt geweest met Lijsbrsh Andries Boelens dochter van Andries Boelensz en / Maria van Beths dochter. Hij is gestorven 27 marty A: 1547. Zij den 9 November A: 1551. / Leggese t'zaamen begraven in een dubbelo gracht in ’t oude schutters choer. Onder / een grot graauwd Sark, in d' Ouden kerck’.
: Waarschijnlijk uit de tijd van Pieter de Graeff (ca. 1680), naar Jacob Colijns.
opschrift achterzijde lijst en paneel bovenaan: Dese schilderij is geschilderd na 't leven van Cornelis Hendriksz Loen, / A: 1527 Schepen A: 1521 Raad A: 1528 Burgermeester van Amsterdam, sijn vader / is geweest Hendrik Claast Loen, en moeder Jannette van Lis, dochter van Floris Dirksz / van Lis, is getrouwt geweest met Lijsbrsh Andries Boelens dochter van Andries Boelensz en / Maria van Beths dochter. [Hij is gestorven 27 marty A: 1547. Zij den 9 November A: 1551. / Leggese t'zaamen begraven in een dubbelo gracht in ’t oude schutters choer. Onder / een grot graauwd Sark, in d' Ouden kerck’].
: Opschrift op paneel is bijna geheel weggeveegd.
Cornelis Hendricksz Loen (1481–1547) was tussen 1529 en 1533 burgemeester van Amsterdam. Uit het Latijnse opschrift blijkt dat Loen zelf net was overleden toen zijn portret werd geschilderd. Het is waarschijnlijk besteld door zijn zoon, ter nagedachtenis aan zijn vader.
Loen was getrouwd met de burgemeestersdochter Lijsbeth Boelen (?–1551) en vervulde vele openbare ambten. Het paar woonde in 1534 in de Warmoesstraat (nu nr. 50), toentertijd de belangrijkste straat van de stad. ( Norbert Middelkoop)
AHM verwerft oudste burgemeesterportret van Amsterdam
Op een veiling heeft het AHM kortgeleden een bijzonder portret verworven. Het is de beeltenis van Cornelis Hendricksz Loen, die tussen 1529 en 1533 burgemeester van Amsterdam was. De schilder is onbekend. Individuele portretten van geïdentificeerde Amsterdammers, daterend uit de 16de eeuw, komen zelden of nooit op de markt.
Juist de 16de eeuw markeert in Amsterdam de overgang van het portret in religieuze context naar het zelfstandige wereldlijke portret. De stormachtige economische ontwikkelingen hebben daar zeker toe bijgedragen. Steeds meer toonaangevende kooplieden streefden naar politieke invloed. Een portret aan de wand kon de gewenste status kracht bijzetten.
Cornelis Hendricksz Loen (1481-1547) was getrouwd met de burgemeestersdochter Lijsbeth Boelen (?-1551). Loen was exijnsmeester tussen 1514 en 1528 en schepen in 1517, ’21, ’25 en ’27. Hij werd Raad in de Vroedschap in 1521 en was burgemeester in 1529, ’31 en ’33. Vanaf 1530 was hij vele malen Weesmeester. Het paar woonde in 1534 in de Warmoesstraat (nr. 50), toentertijd de belangrijkste straat van de stad.
Het schilderij wordt momenteel gerestaureerd, waarna het op termijn in het museum zal worden gepresenteerd. ( Norbert Middelkoop)