Bokaal met deksel HANSIE IN DE KELDER, 1700 - 1749
opschrift kelk onder mondrand: HANSIE IN DE KELDER/: punten op I
pontilmerk binnenzijde deksel/onderzijde voet
inv.nr. KA 1580.1/2
Helder kleurloos glas. Conische voet met omgeslagen rand. Holle stam met drie knopen. Conische, licht uitbuigende kelk met afgeronde, verdikte basis en luchtbel. Op kelk een mannetje met een glas, zittend op een wijnvat. Aan weerszijden druivenranken. Hierboven het opschrift: HANSIE IN DE KELDER/. Dubbel gewelfd deksel met samengestelde knop en langgerekte luchtbel. Deksel en knop in facetten en olijven geslepen.
Origin
Museum Het Broekerhuis, Amsterdam; mevrouw S.A. Lopez Suasso-de Bruijn, Amsterdam, 1887; legaat van mevrouw S.A. Lopez Suasso-de Bruijn, Amsterdam, 1890.
Keywords
8045
Afgebeeld is een mannetje met een glas, zittend op een wijnvat. Hierboven het opschrift: HANSIE IN DE KELDER/.
Kelkglazen als deze kwamen veelvuldig voor in de achttiende eeuw. Een dronk uit de bokaal was om een zwangerschap aan te kondigen. De naam Hans was vrij algemeen en kon zowel op een ongeboren jongetje als een meisje van toepassing zijn. Met de kelder werd symbolisch de moederschoot bedoeld. In de late achttiende eeuw verloor dit type drinkglas gaandeweg aan populariteit.
Catalogue glass collection AHM 1998
Voormalige collectie Museum Het Broekerhuis te Amsterdam. Op foto P. Oosterhuis het achtste glas van links. Kelkglazen als deze kwamen veelvuldig voor in de achttiende eeuw. Een dronk uit de bokaal was om een zwangerschap aan te kondigen. De naam Hans was vrij algemeen en kon zowel op een ongeboren jongetje als een meisje van toepassing zijn. Met de kelder werd symbolisch de moederschoot bedoeld. In de late achttiende eeuw verloor dit type drinkglas gaandeweg aan populariteit (Van Lamoen 1981, pp. 15-16). Zie voor een identieke voorstelling op glas: Museum 1987, p. 84 nr 102 afb.