etiket middenachter in hals: FRANK GOVERS
Amsterdam
schenking 2017-07-11
inv.nr. 3746.2 in depot
Jasje van rood/gele changeant zijde, geborduurd met pailletten en kralen in oranje, goudkleur en zilverkleur. Recht model met ronde hoge hals. Op de schouder is een recht bandje (4 cm) mee gestikt, waardoor de driekwart mouwen recht naar beneden vallen. Zeer waarschijnlijk is dit gedaan om het borduurwerk mooi uit te laten komen. Langs het gehele jasje een band (5 cm) geborduurd met pailletten en kralen, en aan weerszijden afgezet met goudkleurig lurex koord. Het jasje is eerst in elkaar gezet, waarna het geheel geapplicceerd is met een bloem- en bladmotief. Het borduurwerk bestaat uit paillettenband, losse pailletten, pailletten op een tule ondergrond en kralen.
Geheel gevoerd met oranje voeringsstof. Het jasje is middenvoor open en heeft geen sluiting.
Deze avondjapon komt uit het bezit van oud-kinderrechter Anita Leeser-Gassan (geb. 1935). Zij was getrouwd met Ajax-voetballer en modeondernemer Rolf Leeser (geb. 1929). Samen kregen zij twee zonen, diamantairs Benno (geb. 1955) en Guy Leeser (geb. 1959). Beide zoons trouwden in de jaren zeventig. Op de bruiloft van Guy in de Verenigde Staten droeg Anita deze oranjegele avondjapon en jasje met pailletten van modeontwerper Frank Govers (1932-1997). Het echtpaar had een persoonlijke band met Govers, want Rolf Leeser organiseerde verschillende modeshows waaraan Frank Govers meewerkte. Anita heeft Govers voor de japon in natura betaald, door hem juridische bijstand te verlenen. ( Sarah Remmerts de Vries)
Frank Govers (1932-1997) begon zijn loopbaan in 1949 als etaleur bij een modezaak in Den Bosch. Zes jaar later was hij als zodanig werkzaam bij modehuis Kraus en Vogelenzang in de Kalverstraat in Amsterdam. Met kleermaker Jan Kamphuis opende Govers in 1959 een couturehuis. In 1974 opende Govers zijn eigen couturehuis aan de Keizersgracht. Typerend voor het werk van Govers zijn de flamboyante, theatrale en overdadig gedecoreerde creaties. Govers streefde naar een blijvende waarde in zijn ontwerpen, de waarde die hij bewonderde in het tijdloze werk van voorgangers als Balenciaga en Dior. Door zijn optreden in tv-commercials voor het wasmiddel Robijn werd Govers bij een groter publiek bekend. Met de show Power of Style in de Beurs van Berlage, nam Govers in 1995 afscheid van de modewereld. De laatste jaren van zijn leven ontwierp hij alleen nog voor een kleine vaste klantenkring. ( Annemarie den Dekker)
Amsterdam Museum
Onderzoek naar en fotografie van de 20e en 21e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.