Ontwerpster en kunstenares Fong Leng (1937) geldt als ‘la grande dame’ van de Nederlandse mode. Met eigenzinnige creaties en wervelende modeshows verwierf zij in de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw grote bekendheid. Haar uitbundige stijl kenmerkte zich door het combineren van verschillende materialen en het toepassen van handwerktechnieken. Studio Fong Leng, haar boetiek in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, werd zeer geliefd onder de Nederlandse high society. Mathilde Willink, echtgenote van schilder Carel Willink, liep bijvoorbeeld graag in Fong Lengs opvallende creaties. Tegenwoordig is Fong Leng vooral actief op het gebied van beeldende kunst en interieurdesign. ( Sarah en Dekker Remmerts de Vries, Annemarie den)
Helderrood gecombineerd met helblauw, lichtblauw en wit: deze japon met bijpassende broek is kleurrijk. Dat wordt extra benadrukt doordat de zoom van de japon is afgezet met rood en blauw geverfd zwanendons. Ook in andere creaties is het duidelijk zichtbaar: Fong Leng houdt van kleur. Niet alleen haar ontwerpen uit de jaren '70 en '80 laten dat zien, ook de wandkleden, de schilderingen in leer (zoals zij deze zelf noemt), de poefs en krukjes, die zij vandaag de dag maakt, zijn kleurrijk. Wat dat betreft is haar mening al die jaren hetzelfde gebleven; mensen op straat zouden volgens Fong Leng uitbundiger gekleed moeten gaan.
Fong Leng draagt altijd haar eigen kleurige creaties. Dankzij haar overduidelijke, eigen signatuur kon zij in haar hoogtijdagen de straat niet op zonder dat mensen letterlijk de kleren van haar lijf wilden kopen. Zo heeft ze weleens iets verkocht in de kroeg. Er werd een bod gedaan op haar blouse en sjaal. Ze noemde een flink bedrag en trok ter plekke een paar kleren uit. Het geld gaf ze vervolgens meteen weer uit. Meestal ging ze vanaf het atelier met de mensen die voor haar werkten de stad in om te dansen en drinken. ( Annemarie den Dekker)