Baljapon van goud geel fluweel, doorlopende coupenaden, zogenaamd prinsessenmodel, wijd uitlopende rok met lange sleep. Langs de onderkant van de rok en sleep een dubbele rij van goudkleurig passement. Laag décolleté met een band van struisvogelveren over de schouders. De gehele jurk is gezet op satinet. Langs de binnenzijde van de onderkant van de rok en sleep stroken katoen, afgezet met kant. De jurk sluit middenachter door middel van een rijgveter, gehaald door omgefestonneerde oogjes (veter ontbreekt) Het lijfje is verstevigd met tien baleinen.
Herkomst
De eigenares van deze japon, Marie Zoethout, was de eerste vrouw van Mr. J.E. van Someren Brand, conservator van het Stedelijk Museum. In deze japon is zij in 1895 geschilderd door Hobbe Smith. Die uit esthetische overwegingen op het schilderij de halsgarnering gewijzigd en de pofmouwtjes toegevoegd heeft. Het schilderij heeft zich in de collectie van het Stedelijk Museum bevonden, onder inv.nr. B 354. In 1966 zou het werk terug zijn gegaan naar de eigenaresse, mevr. De Granada- van Someren Brand.
Deze opvallende gele japon uit 1895 van fluweel en afgezet met struisvogelveren is gedragen door Marie van Someren Brand-Zoethout. Nieuw in deze tijd was de felle kleur van de japon: dankzij moderne verftechnieken kon dit worden verkregen. Modieus was de smalle taille: bij deze japon slechts 54 centimeter! ( Annemarie den Dekker)
Rijk gekleed 2005
Deze opvallende gele japon van fluweel en afgezet met struisvogelveren is van Marie Van Someren Brand-Zoethout (1866-1897) geweest. Zij was de echtgenote van de eerste conservator van het Stedelijk Museum, Jan Eduard Van Someren Brand (1856-1904).
In 1895 heeft de schilder Hobbe Smith (1862-1942) een portret ten voete uit (2,22 x 1,25 meter!) van Marie gemaakt, waarop zij de baljapon draagt. Hier heeft de japon kleine pofmouwtjes, terwijl in de huidige staat een band met struisvogelveren op de schouders rust die de schouders grotendeels bloot laten. De kleine aanpassing wijst erop dat de japon is vermaakt en meerdere keren is gedragen.Voor welke bijzondere gelegenheid de japon is gemaakt is onbekend. Enig houvast biedt het schilderij, dat gesigneerd en gedateerd (1895) is. In 1895 zijn er twee belangrijke gebeurtenissen in het leven van Marie en Jan Eduard: zij trouwen en het Stedelijk Museum opent haar deuren. Mogelijk heeft Marie de japon voor één van deze (of beide) gebeurtenissen gedragen. Slechts twee jaar nadat zij zich liet portretteren, overlijdt Marie Zoethout in 1897 op slechts 31-jarige leeftijd, kinderloos. Van Someren-Brand hertrouwt jaren later met haar zuster Barendina Pieternella Zoethout (1872-1959). De japon is in 1940 door haar aan het Stedelijk Museum geschonken. De japon is na de splitsing van de Dienst Gemeentemusea in het Stedelijk Museum en het Amsterdams Historisch Museum in 1985 in de collectie van de laatstgenoemde terecht gekomen. ( Annemarie den Dekker)
Amsterdam Museum
Onderzoek naar en fotografie van de 18e- en 19e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds, het Netty van Doorn Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds