Maria Vreem (1899-06-03 - 1966-08-05) (borduurster)
Amsterdam
katoen, linnen, zijde
lengte: 30.0 cm; breedte: 700.0 cm;
opschrift regel 1 en 2: alfabet en cijferreeks: alfabet, kapitalen
: Met dit werk opent de pronkrol, verderop zitten nog een doorstop- en een stoplap, met de naam van borduurster en de naam van de stad waar de rol vervaardigd is: Amsterdam
opschrift regel 3 en 4: alfabet: kapitalen, cursief
opschrift regel 5: alfabet: onderkast
opschrift regel 6: cijferreeks: Romeinse cijfers
opschrift regel 7 en 8: alfabet: kapitalen, Gotisch schrift
opschrift regel 9: Maria Vreem. Amsterdam. 1908.: naam van borduurster, stad en jaartal voltooiing doek
: de hoofdletter in cursief
schenking 2012-02-22
inv.nr. 585 in depot
Pronkrol met steek- en borduurtechnieken, evenals technieken voor het vervaardigen van kant. De pronkrol bestaat uit losse lappen die aan elkaar zijn gezet. Er zijn stukjes die niet volledig af zijn gemaakt en illustreren daarmee het leerproces. (Judith van Amelsvoort)
Deze pronkrol is gemaakt door Maria Veem. Een pronkrol is een proeve van bekwaamheid die eind negentiende eeuw en begin 20ste eeuw door meisjes gehandwerkt werden.
Maria Vreem was de ongetrouwde tante van (schenker) Ap Postma. Ze woonde samen met haar ongetrouwde zus, tante Lies. Na de dood van Maria kwam de pronkrol bij haar zus Lies terecht, waar de rol in papier in de linnenkast werd opgeborgen. Na de dood van Lies Vreem belandde de pronkrol bij Bernadette en Ap Postma, en werd ook daar weer in papier in de linnenkast bewaard.
Maria Vreem (1899-1966) woonde haar hele leven in Amsterdam. Vanaf 1937 woonde zij op de Van Baerlestraat 132, zij stierf in de Roerstraat 19 in 1966. Zij bezocht ook een katholieke Leerschool (vervolgonderwijs) in Amsterdam. Zij maakt hier de pronkrol, waar zij in 1908 mee begon. De pronkrol werd in de jaren daarna afgemaakt, naarmate de lessen vorderden.
De lap bevat verschillende technieken; steken, borduren, het vervaardigen van kant. De kleuren die gebruikt zijn, zijn uniek voor merklappen in de collectie. De pronkrol bestaat uit losse lappen die aan elkaar zijn gezet. Er zijn stukjes die niet volledig af zijn, en zo het leerproces illustreren. De pronkrol verkeert in goede staat.
Letterlap maakt onderdeel uit van de pronkrol
Eind negentiende, begin twintigste eeuw volgden veel meisjes handwerkonderwijs. Hier leerden ze op kleine lapjes haken, stoppen, borduren, mazen, verstellen en sierranden aanbrengen. Alle lappen werden vervolgens tot één lange lap aan elkaar gemaakt: Een pronkrol of ‘Souvenir de ma Jeunesse’. Pronkrollen konden wel twaalf meter lang worden. Het was niet ongewoon dat meisjes er enkele jaren aan werkten. Uitgerold was voor iedereen zichtbaar wat voor handwerkvaardigheden het meisje in huis had. Zo diende een pronkrol als bewijs van haar bekwaamheid. Deze pronkrol is gemaakt door Maria Vreem (1899-1966) aan een katholieke leerschool in Amsterdam. De rol kent steek- en borduurtechnieken, evenals technieken voor het vervaardigen van kant. Sommige stukjes zijn niet volledig afgemaakt en illustreren daarmee het leerproces. ( Sarah Remmerts de Vries)