Nederlands Nederlands
Wissel taal

Collectie van het Amsterdam Museum online


Zoek in de collectie!

Doorzoek de collectie van het Amsterdam Museum met ruim 70.000 objecten vanaf de Middeleeuwen tot nu. Onze collectiedatabase omvat duizenden in te zoomen afbeeldingen en onderzoeksgegevens, waarvan vele voor het eerst toegankelijk gemaakt!


Amsterdam Museum collectie online

De collectie van het Amsterdam Museum telt meer dan 70.000 objecten. Slechts vijf procent van deze collectie is in de permanente tentoonstelling in het museum te zien. Het overgrote deel van de collectie is opgeslagen in depots en wordt soms gebruikt voor tentoonstellingen in binnen- en buitenlandse musea. U kunt deze 'verborgen' collectie wel via deze digitale catalogus bekijken.

Het fotograferen, beschrijven en documenteren van zoveel objecten kost heel veel tijd. Gelukkig is er de afgelopen jaren hard gewerkt en is van ieder object een minimale beschrijving te vinden met in de meeste gevallen een foto.

Deze afbeeldingen zijn gedeeltelijk in kleur en van een hoge kwaliteit, zoals de Luyken collectie, de munten-en penningencollectie en veel van de schilderijen. Een groot gedeelte van de collectie heeft echter alleen een zwart-wit foto in een lage resolutie.

Ook de beschrijvingen van de objecten kunnen verschillen. Zo zijn de deelcollecties schilderijen van voor 1800, beelden, tekeningen, zilver en glas uitvoeriger beschreven en aangevuld met trefwoorden en literatuurgegevens.


Aanvullingen of andersoortige reacties?

Het aanvullen, verbeteren en up-to-date houden van de informatie in de digitale catalogus is 'Work in progress'. De informatie kan om allerlei redenen veranderen. Er wordt achter de schermen in diverse projecten hard gewerkt aan de verdere documentatie van de collectie. Bovendien blijft de collectie groeien met allerlei aanwinsten.

Aangezien de database minimaal eens in de twee weken wordt geupdate, bent u snel op de hoogte van veranderingen.


Als u aanvullende informatie of een andere reactie bij de getoonde gegevens heeft, willen we die graag van u horen. Bij ieder object kunt u uw reactie toevoegen via de knop 'Commentaar toevoegen'. Uw reactie zal zo spoedig mogelijk door ons worden verwerkt.


Auteursrecht

Deze website is een publicatie van het Amsterdam Museum. Hierop zijn de Auteurswet 1912 en de Databankenwet 1999 van toepassing.

Op het deze website en al het daarin opgenomen materiaal rusten rechten (auteursrecht en databankenrecht) die toekomen aan het Amsterdam Museum of andere rechthebbenden. U mag het materiaal onder de hieronder gegeven gebruiksvoorwaarden gebruiken.


Gebruiksvoorwaarden

Het Amsterdam Museum streeft ernaar om zoveel mogelijk afbeeldingen onder de Creative Commons Licentie Naamsvermelding / Gelijk delen vrij te geven.

Wij waren van mening dat wij voor alle door ons gepubliceerde werken goede afspraken met de rechthebbenden hadden gemaakt. We zijn onlangs benaderd door een partij die dit bestrijdt. Om te voorkomen dat wij ten onrechte rechten vrij geven, hebben wij als tijdelijke maatregel de Creative Commons licentie teruggetrokken.


Om technische redenen lukt het ons niet om onderscheid te maken tussen omstreden en onomstreden werken. Wij zullen zo snel mogelijk alle werken waar wij zeker van zijn, weer vrijgeven.

Tot die tijd vragen wij u, als u een werk wilt gebruiken, contact met ons op te nemen (fotoafdeling@amsterdammuseum.nl) Wij zoeken dan voor u uit of wij dit werk vrij kunnen geven. Zonder deze toestemming kunt u de afbeelding helaas niet gebruiken.

Alle tekst bij de werken kunt u vrij gebruiken.


Meer informatie

Wilt u meer informatie over de collectie of heeft u specifieke vragen over een object, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Documentatie van het Amsterdam Museum via documentatie@amsterdammuseum.nl


Indien u een kwalitatief hoogwaardige afbeelding wilt hebben of indien u een afbeelding voor een publicatie gebruiken, kunt u die tegen betaling bestellen bij de fotoafdeling via fotoafdeling@amsterdammuseum.nl


Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van de collectie en hier voor de geschiedenis van de collectieregistratie.


Colofon

De afbeeldingen uit de collectie van het Amsterdam Museum werden gemaakt door de afdeling Fotografie en andere medewerkers van het Amsterdam Museum, Rene Gerritsen, Pictura Imaginis BV en de Fotodienst van het Rijksmuseum


De gegevens worden toegankelijk gemaakt via een database en de software van Adlib Information Systems http://www.adlibsoft.com/ .


Lancering website: 4 maart 2010

Laatste update gegevens: 10 juli 2012


© Amsterdam Museum 2012 -